Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ЗАШТО ДУШАН СИЛНИ НИЈЕ И "СВЕТИ" ?
#16
Nisam Groto mislio ništa loše povodom tih citata. Tema je bila "zašto ne svetac". Jasno je da je trebalo neke osnove za započinjanje ove teme, bar ovde među nama. Nisam doreko svoju misao kada sam mislio na citate pa da je dorečem sada do kraja.  Sve do sada poznate pretpostavke i navodi koje možemo naći po literaturama i netu( a skoro da na netu nema čega nije postavljeno)  je ništa drugo nego nametnute nam činjenice od kojih su neke manje neke više "iskrivljene", "prikrivene" pa i "izmišljene". Ja lično  se nikada neću složiti da prihvatim za istinu i kao činjenično stanje pisanje o Dušanu ili Srbima nekog katoličkog putopisca. Ako znamo kako su nas uvek tretirali, uzdajući se u iskreno i istinito pisanje takvih , i poređujući ih sa autentičnim pisanijama srpske crkve i jedino pismenih iz tog vremena - nekih srpskih monaha , uvek ću pre prihvatiti njihovo izlaganje.
Na žalost situacija je takva da se zapravo MI sami Srbi često puta stidimo nekih naših grešaka iz prošlosti i sami ih od našeg naroda krjemo da ne ugledaju svetlost dana.
Zašto? Zašto uvek moramo sebe predstaviti kao jedino ispravne, uvek bez grešaka i uvek na nekoj pravednoj strani? Satanizuju razni istoričari, naši istoričari istinu, a šta tek očekivati o nekoj sirovoj istini od stranaca.  Zato sam pomenuo ove citate jer ih je i vikipedija i ljudi iz vikipedije naveli iz nama svima poznatih izvora koji NISU dela naših autora.
Zna li neko činjenično stanje u tvojoj kući od tebe samoga? Trebam li verovati tvom ljubomornom komšiji koji je nešto negde izrekao o tebi i to prihvatiti kao istinu??
To je poenta na koju sam mislio Groto. Mislim da sam sada jasniji? Pogledajte koji i čiji su izvori oko nekih podataka koji su opisivali stanje u tadašnjoj Srbiji !?  Naravno, prihvatićemo ih kao takve jer narod srpski nikada nije imao uvida u neke druge izvore i dokumenta. Tu nema zamerke. A dali je baš sve tako kako je napisao neki putopisac, tuđin pri tome?

Što se tiče druge stvari koje si pomenuo, a tiče se svog bogatstva Srbije, bilo iz raznih ratnih pohoda ili naših rudnika, carskih ili kraljevskih blagajni..... je sasvim jedna druga stvar za neku drugu temu.
Tu sam temu do nekle apsolvirao na mom forumu kroz prikaz lika Koče Anđelkovića i mislim da, što se mene tiče, nemam potrebe je ponavljati na dva foruma.

Slažem se da je takođe veoma dobra tema: "Šta se desilo nakon Dušanove smrti sa silnim blagom Srbije" ?  Ako se dobro zagleda izlaganje u temama koje sam naveo, veoma je lako doći i do odgonetke ko je zapravo bio Pop Martin i koliko je Pop Martina uopšte bilo, ali to neka sačeka neko otvaranje nove teme sa ovim sadržajem.
Veoma je teško raspršiti ljudima silne mašte i legende koje neko prihvati do srži kao autentične. O tom potom da ne kvarimo ovu temu i razvodnjimo je na neku drugu stranu. Više od 90% članova i ovde i na drugim srodnim forumima, će pre otići i zadubiti se u neku sliku sa nekim klesanim znakom, mapom ili nekim opisom , nego li pročitati i udubiti se u sadržaje ovakvoga tipa. Nije to ništa novo moj Grotagold, mislim da se slažeš samnom ? Smile

Živ mi bio,
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Poruke U Ovoj Temi
Odg: ЗАШТО ДУШАН СИЛНИ НИЈЕ И "СВЕТИ" ? - od milan - 09-09-2013, 11:08 PM
TRAG NOVCA - od bili - 12-09-2013, 05:01 PM
MMF - 14 veka - od bili - 02-11-2014, 01:33 AM

Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 8 Gost(a)