Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ЗАШТО ДУШАН СИЛНИ НИЈЕ И "СВЕТИ" ?
#14
Dušanova smrt

Svi kažu zagonetna smrt! Smrt pod neobjašnjivim okolnostima? Svega i svačega napisano kao mogućnosti njegove iznenadne smrti, pa i najteže klasifikovane - epilepsija i tome slično.

Da bi smo bar donekle potražili uzrok njegove smrti, takođe se moraju obkjasniti neka dešavanja među vlastelom i nekih odluka koje su trebale biti donesene.

Poznato je da je nakon osvajanja južnih delova Dušanove Srbije od strane Turaka, sa Turske strane usledio ultimatum.
Ultimatum je bio tipa(najprostijim jezikom rečeno): Hoćete li da se i dalje sukobljavamo i ratujemo iz bitke u bitku, ili ćete Dušane da prihvatite vazalstvo, plaćati danak Turskoj i zadržati delimičnu vlast nad Vašim teritorijama, bez da turska noga kroči dalje na tle ondašnje Srbije? 

Kako god karikirano ovo je bio smisao ponude date Dušanu i srpskoj vlasteli. Tu dolazi do velkike podele i razmimoilaženja u mišljenjima unutar srpske vlastele.
- Jedni su bili za prihvatanje vazalstva i plaćanje danaka te zadržavanje pozicije do neke bolje prilike za obračun sa Turcima ( paralelno sa Papom, manje poznato svima da je Dušan komunicirao još tada sa Rusijom kao saveznikom, kao i nekim drugim bližim zemljama iz okruženja).

- Drugi su bili do nastavka sukoba po svaku cenu, pa i do istrebljenja.


Jaz između ove dve struje na dvoru Dušana je duboko zamislio i njega samoga. Čekajući na odgovore pape, i nakon odgovora kakvog je dobijao i ranije: da nije vreme za dizanje svetog rata(Krdstaškog), jer naravno Turčin još nije zakucao na njihova vrata, nateralo je na kraju i Dušana da donese sudbonosnu odluku.

Privoleo se frakciji koja je bila za nastavak daljnjih sukoba i bitaka protiv Turaka!!  I emotivno i po carskom položaju, i po nekim drugim normama, prevagnula je njegova čast pre svega.

Sakupio je sve što se moglo sakupiti od vojske. Suvim zlatom je platio odredjen broj najamnika. Opremio čime je mogao da opremi za to vreme svoju vojsku. Treba napomenuti da je jako malo najamnika pristalo da se stavi na stranu Srba samo iz jednog razloga. Ne da im je bilo mrsko srpsko zlato, već je Papska stolica i taj vid pomoći Srrbiji, minirala i ubeđivali one koji su hteli da ratuju na strani srba, da to ne čine.

Srbija je trebala da se svede na najmanje grane. Bez obzira na cenu koju su kasnije sve zapadne zemlje platile, Srbiju, tako jaku, veliku, najveću na Balkanskom poluostrvu, treba prepustiti propadanju i agoniji.

Kako god da bilo, Dušan sa svojom vojskom i ono što je sakupio, kreće u susret Turcima i odsutnu bitku po bilo kojoj ceni. Vazalstvo je odbijeno.

Na putu te vojske i pre susretanja sa Turcima ( nešto poput Kosovske bitke), Dušan na tom putu u punoj snazi naprasno umire!

Kako i zašto?

Prva vest je da je otrovan !  Sve ostalo nakon toga su kasnije kalkulacije i nagađanja.
Pretpostavlja se da je uzok eliminacije Dušana, zapravo onja razdor i podela između same srpske vlastele.  Da li je Dušan, ubijen, otrovan na tom putu srpske vojske ka poprištu sukoba sa Turcima ili je zaista naprasno umro, veliko je pitanje?  Argumenti daju za pravo činjenici da se onaj deo vlastele koja je bila za plaćanmje danka Turcima i mirno čekanje daljnmjeg raspleta, ipak prevagnula.

Dušan je eliminisan, sva vojska se je vratila nazad - trebalo je časnoga cara dostojno sahraniti sa svim počastima. 

"Kosovska bitka" je odložena!!!!!!!


Koliko je mudrosti, diplomatije, uvidjajnosti, procene situacije,.....imao Dušan za sve što će se desiti srpskom narodu, gde se vagao i sam plaćati ili ratovati, donesite zaključke sami !?

Često pa i ubrzo posle toga je slična situacija ubrzo nastavljena i sa Urošem, sve do famoznog Lazara Hrebeljanovića. Pa i tada je vlastela bila podeljena na dve pomenute strane. Kako je nastao Branković? Setite se svega i povežite sve konce dešavanja?

Koliko je dugo i carica Milica, plaćala danak turcima posle Kosovske bitke a da Turci nisu nogom posle Kosova kročili u ostatak srpskih zemalja????


Od mene na ovu temu toliko!

Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Poruke U Ovoj Temi
Odg: ЗАШТО ДУШАН СИЛНИ НИЈЕ И "СВЕТИ" ? - od milan - 09-09-2013, 02:17 PM
TRAG NOVCA - od bili - 12-09-2013, 05:01 PM
MMF - 14 veka - od bili - 02-11-2014, 01:33 AM

Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 10 Gost(a)