Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ЗАШТО ДУШАН СИЛНИ НИЈЕ И "СВЕТИ" ?
#5
Zena je bilo, doduse samo u zaista specijalnim slucajevima na Svetoj Gori. Kada su Grcki ustanici bili u teskoj situaciji, monasi su primili zene i decu na Atos i spasli ih od Turskih koljaca (sa sajta Svete Gore):

http://www.svetagora.info/

Oceubistvo, decoubistvo i oslepljivanje najblizih je uobicajeno ponasanje kod Nemanjica. O masovnom ubijanju svoga naroda  i da ne pricamo.
Da je to crkva uzimala u obzir ni jedan od njih ne bi bio svetac.

Dva zadnja razloga su povezana i sigurno - ključna: veze sa papom i bogomdani poredak.

Tokom 1348 godine iskoristivsi kugu, car Srbljem i Grkom Dusan drzi u svojim rukama pet sestina Vizantijskog Carstva. Cilj je bio zauzeti sve i postati carem Romeja. Nedostajalo je zauzece Soluna i Carigrada.

Ovaj cilj se nije mogao ostvariti sa flotom od samo cetiri galije. Znaci, trebala mu je pomoc velike katolicke pomorske sile Venecije. Medjutim, Mletacki senatori odbili su ucesce u poduhvatu.

Vizantijski vladar Jovan Kantakuzin koristi politicko oruzje i preko Carigradskog patrijarha Kalista baca ANATEMU na srpsku crkvu i srpskog vladara.
To mu nije bilo dovoljno, pa 1352 godine cini strasnu gresku dovodeci kao saveznike Turke. Oni se naseljavaju u tvrdjavi Cimpe, kasnije prelaze u Galipolje i prakticno prvi put kao "Kolonisti" ulaze na evropsko tlo.
Na opasnost od Turaka, Evropu je prvi upozorio Dusan.

On 1354 godine, salje u Avinjon poslanstvo papi Inocentiju VI, nudeci preobracenje u katolicanstvo za imenovanje "kapetana" hriscanstva u novom krstaskom ratu protiv nevernika.
Planovi i dogovori su prekinuti 20. decembra 1355 godine. Dusan je iznenada umro u 47 godini zivota - ne zna se tacno ni gde ni kako.
Bogomdani (crkveni) poredak je prekrsio - posto ga je za cara mogao da krunise samo vrhovni crkveni poglavar - Vizantijski patrijarh.
On je to zaobisao saglasjem Svete Gore, ohridskog arhiepiskopa, bugarskog patrijarha i proglasavanjem 1346 godine srpske patrijarsije.
Dusan je krunisan je na Uskrs, 14 aprila 1346 godine od srpskog patrijarha Joanikija u Skoplju.
Dobio je carsku krunu, skiptar i crvene cipele (po Vizantijskim obicajima).
Zena Jelena je postala carica i avgusta, a sin Uros (jos dete) postaje kraljem "Srbljem".

Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Poruke U Ovoj Temi
Odg: ЗАШТО ДУШАН СИЛНИ НИЈЕ И "СВЕТИ" ? - od bili - 08-09-2013, 04:36 PM
TRAG NOVCA - od bili - 12-09-2013, 05:01 PM
MMF - 14 veka - od bili - 02-11-2014, 01:33 AM

Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 5 Gost(a)