04-09-2013, 12:21 PM
(04-09-2013, 10:42 AM)Shema link Piše: Umno ,cisto srce, sa verom u boga i snagom konja do uspeha .?Pa kolega lepo je kad pokušavaš da "odgonetneš" neke stvari ovde postavljene ali ovaj bukvalni prevod slike "snagom konja" malo me je nasmejao i ne ljuti se zbog toga. Evo mala pomoć tek da usmerim one kojima je ova tematika slabo ili nije uopšte poznata.
Verujući narod se generalno može podeliti na dve grupacije NA VERNIKE TRADICIONALISTE I PRAVE VERNIKE . Nažalost zbog poznatih okolnosti u našoj ne tako dalekoj prošlosti velika većina pripada onoj prvoj grupaciji misleći pri tom da su pravi vernici...kakva strašna zabluda !!! a neverujuće ovom prilikom neću niti da spominjem. Pravi vernici ulaze u bit same vere i pri tom spoznaju mnoge stvari koje su naoko drugima nevidljive i nepoznate. Tradicija ikonopisanja u našoj (a i u drugim) pravoslavnoj veri je da se svetkuju i mnogi Sveci koji su svojim cinjenjem kroz život ostali u sećanju kao neki koji su "činili čuda" ali ne oni sami po sebi već svojom čvrstom verom i kroz njih je Bog svojim dejstvom pokazivao svoje postojanje. Setite se primera Sv. Nikole uz koga se kao neodvojivi pridev uvek kaže "putnik"...da ne ulazim u konkretno objašnjenje ZAŠTO samo još da napomenem da se za mnoge Svetitelje uvek vezuje po nešto po čemu je Svetitelj prepoznatljiv i kome se u svojim molitvama obraćamo da nam bude pokrovitelj i prenosnik naših molitvi upućene Bogu.
Da sada ja nebudem ovde duhovnik i da učim kako se Bogu treba moliti i šta od njega očekivati već samo da usmerim i kažem da kada nešto teško ide i kada se čini da je situacija bezizlazna i kada neretko dižemo ruke od svega to je znak da smo bili vrlo blizu rešenja ali u isti čas gordi i puni samopouzdanja nesetivši se pri tom da od nas ama baš ništa ne zavisi i u tom času se Boga i ne setismo , pa je sam Bog učinio da se odaljimo od rešenja i uspeha nebili se njega setili i ime njegovo prizvali.
I da sublimiram gore napisano...treba uciti i shvatiti zašto se treba moliti Svetiteljima na način koji sam opisao i zašto se svakom svetitelju molimo za različite stvari po čemu je on "prepoznatljiv"..izmeđuostalog.