02-02-2013, 05:22 PM
Da kazem odma da nisam neki pravopisac jer sam sa juga mesto Surdulica...posto vidim da se dosta i o tom diskutuje i ako nije ovaj forum za te stvari.Inace ovde sam novi clan.Odskora ali dosta cavrljam po terenima.Kao i sto naslov glasi da znam jedno cetri pet lokacija kod mene,malo udaljene od mesta Surdulice,veoma zanimljiva i interesantna mesta.do skora nisam imao da kazem BAS previse vremena za te stvari ali pocecu ozbiljnije da se bavim time.Pa da krenem sa opisima mesta....1--Mesto se nalazi pored zatvorenih tunela koji vode za rudnik MACKATICA koji su isti drzali nemci u tom vremenu.mesto je kao soba velicine u steni...aparati polude na tom mestu,cesto je kopano,tesnji ulaz,ispod je odmah potok,inace to se nalazi u samom brdu...2--postoje dva turska groba i malim kamenim plcama iznad njih sa obelezjima,postoje tri ali treci ne mozemo naci NIKAKO.Aparati rade na tim mestima.desetak petnaestak metara ispod nalazila se njihova DALI JE CRKVICA ILI NESTO NJIHOVO....NEZNAM...ZNAM DA JE TO POPLOCANO,naravno uraslo katastrofa...3--Momin kamen ima stenu u obliku TURSKE GLAVE SA TURBANOM...vidise jasno i iz daljine..SA MAGISTRALE...dosta se prica o tom mestu...???!!!!...nisam tamo isao...4--Otisak kopita konja marka kraljevica u steni koji se donekle i jasno vidi ali tesko mnogo naci mesto....KAZU DA IMA SVEGA U SVACEGA TU..KO GA NADJE.pricali su mi prababa da su culi i oni price odavno OD NJIHOVIH BABA I PRABABA PRADEDA da je to mesto puno sa zlatnicima i svega ostalog...5--Ima ostaci rimskog grada kod nas koji se prekopava danonocno i pretrazuje.dosta se nalazilo srebrnjaka,rimskog orudja i ostale stvari.DALI IMA JOS NECEGA ...NEZNAM...Znam da su nemci odradili jedno mesto za jednu noc i gotovo.Pomerena je zemlja i izvadjen kamen poprilicne velicine.6--mesto se zove RIZINA RUPA...traze kamenu plocu kopajuci non stop.na par mesta aparat odreaguje ali nista...Ima jos dosta toga ili nemam vremena mnogo za te stvari...Prvom prilikom cu i postavljati slike od svega toga po malo...