04-12-2010, 02:45 PM
Ocigledno da je tacna moja teorija da pop Martin nije isao severnije od Boljevca ,bar ja nisam naisao na neki zapis koji to potvdjuje a koji moze da se smatra koliko toliko verodostojnim. Sto se tice pojave vlaske reci u nazivu nekog potoka van teritorije gde danas zive vlasi to ne bi trebalo da nas cudi jer su vlasi zapravo ostaci romanizovanog starosedelackog stanovnistva Balkana koji su uspeli da sacuvaju svoj govor .Ziveli su sirom Balkana ali su u ostalim delovima bili asimilovani od strane slovenskih plemena i vremenom su zaboravili svoj jezik .Znaci ,svi mi (koji sebe danas smatramo Srbima ,Bugarima ,Makedoncima, Bosancima,Hrvatima itd) nosimo i deo vlaskih gena i jos uvek upotrebljavamo reci koje su vlaskog tj. latinskog porekla a da nismo toga ni svesni. Auromajdan da li je to ona verzija gde se traze knige ili ona koja kaze: ,,Od taj kamen (sa krstom) trazi drugi kamen do kolena visok ,gledaj dobro odma ce ga poznas(sigurno je po necemu karakteristican) .Mi smo ga doneli i posadili .Pod njega ploca pod plocu bele pare(srebrne)" Ako neko nadje ove ,,bele pare " nek casti picem Kovaca ,Auromajdana i mene a posle vas svu trojicu vodim da uzmemo ostalo . Pozdrav svima.