Teme: 215
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
(25-11-2012, 06:02 PM)prestige link Piše:hm.... skener??? kako do njega?? zanimljivo jer koliko ja znam niko nije nikad kopao po tome..
Kako? Pa na forumu ih ima dosta koji ga već poseduju možda se javi neko za saradnju, to ti može dati predstavu da li ima nekih građevina ili šupljina ispod zemlje...
Teme: 13
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
E moj kolega, po "gradu Marije Terezije" su vec kopali arheolozi, njihovo djelo mozes vidjeti i na Google Earth-u, otprilike na potezu izmedju 12 i 15h. Da li su tamo otkrili nesto to niko jos nije saznao. Tacno preko toga lokaliteta je prolazila prva zamisljena trasa novog autoputa pa su je pomjerili kako se taj lokalitet nebi unistio. Negdje procitah da na potezu BL-Gradiska postoji 12!!! vila rustika, samo ih treba pronaci. Nezgodno je to sto je taj kraj vec previse naseljen i dosta toga lezi pod ovovremenskim kucama. Rimski put je isao skoro kuda i danasnji prema gradisci ali par stotina metara lijevo od njega, znaci isao je kroz Mahovljane, Romanovce itd. Google Earth ti baz veceg iskustva u radu tim programom nece puno pokazati jer se umalo pa nista na njemu ne moze vidjeti. Ako si vec pronasao tih 20-ak novcica na jednom mjestu, tu ces naci jos 1020 komada, naravno ako prije tebe niko nije bio na tom terenu a vjerujem da nije. Od naselja sa desne strane danasnjeg puta su interesantni Laminci i Dodikovi Mrcajevci...ali o tom potom....mozda se nekada sretnemo negdje na tim terenima, ko zna. Jedan super teren se nalazi odmah kod samih Laktasa ali na njemu su izgradjene kuce. Od mosta na Mahovljanskoj rijeci, iduci uzvodno, nalazeni su predmeti starih slavena a iduci jos uzvodno jos ponesto
. Da ti ne otkrivam sada sve, moras malo i sam da se snadjes a koliko vidim vec si se i snasao i vjerujem da ce ti trebati dosta vremena da i ta mjesta dobro pretrazis.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Hajde jos malo da otkrijem
...pogledaj malo njive oko maglajanskog groblja i idi u pravcu puta BL-Gradiska...ko zna sta tamo ima da se nadje. Ako te zanima srednji vijek ima i toga ali prvo trebas pretraziti rimski teren na koji si naisao pa onda polako dalje
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pa necete me valjda vjesati???
dobili smo jos x lokacija polako otkrivamo...malo nas snjeg zatrpao,al...necemo ga mi kupiti...vec...svasta nesto...nista necistimo...slusamo...a glamoc je sigurica,,,tu cemo organizovati tri dana...trebaju jos neke masinice da stignu...al i usi nam vec bolje reaguju,,,pa sada znamo sta je klin...a sta novcic...pozdrav masteru..da 1933 kraljeva vojska snimala taj lokalitet...oko 20 crkvista...karta izlozena na jednom mjestu...nemozemo je dobiti....a ;Dl fotokopiju..bez problema
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Ne znam sta da kazem, zar tamo nije bilo ratno podrucje, to bi moglo biti prilicno opasno. Imam unproforovu kartu na CD-u gdje se nalaze navodno sva minska polja u Bosni, trebalo bi to malo bolje pregledati prije nego se krene na ta mjesta
.
Gora Romanija
Unregistered
Poznato mi je da su u selu "Laminci",pa na kraju sela negdje kod granice sa Bardacom,dio sela koji se zove Mokres,seljaci nalazili kojekakve predmete jos iz bakrenog doba. Inace tu je i selo Dolina,cija istorija isto ide daleko u proslost.
Upste taj kraj je pun lokaliteta iz vremena Rimljana i kasnije Turaka.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Ako pod Dolinom mislis na lokalitet koji se nalazi u mjestu Donja Dolina, nedaleko od gradiske, to mjesto mozes zaboraviti jer je pod zastitom drzave...usput, predubok je kulturni sloj nad tim nalazistem