Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zajecar-petao
Lepa tema.
Plan po svoj prilici kružu u našim krugovima, e sad uvažene kolege da malo se trgnemo iz učmalosti!
Taj plan koji se odnosi na ovu priču je širi i kao što kolelega Mudrac reče petao je samo "uvod".
Elem,  moje pitanje glasi:
Da li se u celom planu igde pominje neki MANASTIR?
Ali na jednom drugom mestu NEZAVISNO od ovog pominjanog petla (a pri tome govorim o istom planu).
Odgovori
Nema manastir........
Odgovori
Код мене у плану се не спомиње манастир.
Odgovori
Dobro, plan kod vas kaže da manastir nije pomenut. Pominje li se jezero u tom celom planu na nekom mestu?
Odgovori
Timpolok kod mene u planu je nacrtan manastir ali ne sećam se dali se pominje,pričam po sećanju ali mislim da je tu kod manastira uklesano i 2 konjske glave ili možda od kamile.
Kod mene pisanija počinje negde kod Morave pa onda se pominje Mlava pa dalje ... i na kraju taj petao i na kraju Timok i jedno mesto kraj njega.
Za vikend imam više vremena pa ću napisati malo detaljnije ako vas interesuje.
Odgovori
(22-04-2016, 09:37 PM)Timpolok link Piše: Dobro, plan kod vas kaže da manastir nije pomenut. Pominje li se jezero u tom celom planu na nekom mestu?
NE.....
Odgovori
Za petla piše ovako u originalu:
Na dan 21 pred golemata reka Morava.Stignavme druga reka fatavme put po nea stignavme vo manastir.Ta reka ide vo poveke ezero koja ta ido poveka voda Dunav tuka e Petrovec.Odavde po rekata i stignavme na ezero vo den 22 vo nak i tako stev... Vo tava mesto ima edna reka koja e blizu do Bor i stignavme do reka Timok.Odavde tamo do mesto koe se vika Staro Kaljevo vo blizina e izvor koja miriše vodata ne se pije.Tamo e drugiot kladenac so studena voda 17...  Vo blizina na kladenac ima golema stena sa nišan petel so otvorena usta on pee.

Dalje nemam više ništa ali imam pisaniju od početka sa slikama znakova.
Odgovori
Na koji Bor se misli,sobzirom da je grad Bor osnovan 1903.god.,a pisanija je iz 1847god?
Odgovori
(23-04-2016, 01:31 AM)BrankoV link Piše: NE.....

Hvala Branko, sasvim je izvesno da raspolažemo različitim verzijama ovog plana, gde ni vi ni ja ne možemo znati koji je manje neispravan  Big Grin ili ako volite da kažem koji je više ispravan  ali smisao ostaje ne promenjen.

(23-04-2016, 08:14 AM)crni1 link Piše: Za petla piše ovako u originalu:
Na dan 21 pred golemata reka Morava.Stignavme druga reka fatavme put po nea stignavme vo manastir.Ta reka ide vo poveke ezero koja ta ido poveka voda Dunav tuka e Petrovec.

Pozdrav Crni1 i veliko hvala za trud, biće da se mnogi detalji kod mene i tebe gađaju.
Još da pitam da li je manastiru početno i završno slovo imena a u duhu dijalekta te pisaniji slovo "K" npr. (K.....k) to je sitan detalja koji dodatno utvrđuje koliko su nam slični opisi no i bez toga je jasno da govorimo  o istoj grupi ljudi koja učestvulje u određenom kretanju na istom geografskom području.
Odgovori
Timpolok
Da ime manastira počinje sa K i završava sa k.  mada je moguća greška u pisanju i da je prvo slovo M.
takvo ime ima tu uz put,ja sam razmišljao u tom pravcu.

Novak77
Nisam siguran 100% ali mislim da se Borselo pominje i ranije.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)