18-03-2014, 05:29 PM
Za kolegu Plandziju...Jesi iso uz potok ka selu R?Tu su u tom potoku ta tri kamena jedan na drugi poredjani.Tu je i rimska grobnica u blizini i bilo je bas lepih nalaza u njoj.
okolina Sokobanje Ozren
|
18-03-2014, 05:29 PM
Za kolegu Plandziju...Jesi iso uz potok ka selu R?Tu su u tom potoku ta tri kamena jedan na drugi poredjani.Tu je i rimska grobnica u blizini i bilo je bas lepih nalaza u njoj.
18-03-2014, 05:49 PM
Tesko je da znate za staru planinu ili suve planinu jacu da tvrdim taje tecka verujte zato niko tacno nezna gdje je orginal TESKO POZ
18-03-2014, 07:14 PM
(18-03-2014, 05:29 PM)sale67 link Piše: Za kolegu Plandziju...Jesi iso uz potok ka selu R?Tu su u tom potoku ta tri kamena jedan na drugi poredjani.Tu je i rimska grobnica u blizini i bilo je bas lepih nalaza u njoj.Staro Cucunje je i preseljeno u R .Ovo novo naselje Cucunje nema veze sa starim koje je bilo malo juznije i sa druge strane reke. Problem je napravio Milos Obrenovic koji je naredio da se spoje sva manja naselja i zaseoci koja su u blizini.To je bio slucaj sa najvecim delom ondasnje Srbije i zbog toga su se izgubila mnoga naselja koja se pominju u spisima. Ovo je ucinjeno iz dva razloga .Da bi se formirale seoske opstine i da ne bi morale da se prave skole u svakom seocetu. I jos nesto sto se tice lokalnog stanovnistva. Najveci broj ostava pronasli su mestani sasvim slucajno na svojim imanjima ,cuvajuci stada na planini ili skupljajuci kamen koji su koristili za izgradnju kuca ili za prodaju. Ja sam ,kao sto sam vec negde na ovom forumu napisao, na terenu sakupljao price lokalnog stanovnistva o tim slucajnim pronalascima i prosto je neverovatno koliko se one uklapaju u spise. Imam tacno zapisana imena srecnika koji su blago pronasli .Ovo sto pisem ne odnosi se samo na ovaj kraj .Najveci deo tih prica vezan je za podrucje Suve pl. Babicke gore ,Selicevice,Device,Rtnja a imam nesto i za Sopluk i Zaglavak. Nemojte da mislite da sam ja neki pasionirani sakupljac narodnog stvaralastva.Ja sam ovo radio iz prakticnih razloga. Ako imam jedno mesto (jos bolje dva)gde je dokazano da je blago pronadjeno onda postoji sigurna polazna tacka da bi se pronasla i ostala mesta navedena u spisima. Verujte mi da sam ih na osnovu ovakvih prica i oznaka i orijentira navedenih u spisima pronasao bar 99% .
18-03-2014, 09:03 PM
Sve je tacno kolega razume se...
19-03-2014, 01:53 PM
ČUČUNJE. Brojaše sedam domaćinstava : Kolesnici, Kurjaci, Dedaristinci, Jovinci, Zajci, Adžamici, Veljkovi. U turskom popisu iz 1516. godine pominje se u dve kombinacije : jednom kao pusto selo, drugi put kao selo sa 40 kuća. U Tursko vreme bilo jako hajdučko uporište što je razlog poseta pozlaćenih istraživača. Prvobitno selo zaseljeno je kod Slane bare, za koju se priča da leči od stomačnih, bubrežih i kožnih bolesti. Tu se danas pronalaze delovi grnčarije. Naziv ČUČUNJE bio je jedini do 1710 godine, do kada je na tom prostoru carevala hajdučija. Podsećam na Lazara Ćosu, po nekima Lazara Ćopu, koji je po predanju u bojevima sa Turcima izgubio jednu nogu ispod kolena. Umesto noge imao je privezanu sablju, pa i sa njom je trčao brže od mnogih hajduka !
Na kraju Čučunja i danas postoji turska česma sa natpisom na staroturskom jeziku, prekriven je bršljanom. Tu je ubijeno 12 hajduka. A kod stubova nekadašnjeg turskog mosta ubijena su 72 hajduka. Ovo selo nalazi se na obroncima Seličevice, sa desne obale Južne Morave. Kada je prokopavano novo korito Morave stubovi turskog mosta ostali su na suvom. Bili su napravljeni od kamena i kreča i toliko čvrsti da se ni gvozdenim špicom nisu mogli razbiti. Svaki istraživač ima svoje "Čučunje" !
19-03-2014, 02:33 PM
Branko, veoma poucne informacije . Imas li kakve spise koje pominju ovo Cucunje i Selicevicu. Ja nemam.Za Selicevicu imam i pominju se druga sela ali ne i Cucunje.Imam i za Cucunje ali se u tim spisima ono vezje za Gradasnicu, Ripaljku ,Ostru cuku, Devicu ..... Da li selo postoji i danas?
19-03-2014, 02:39 PM
Kuca od familije" Zajci" je preko puta nase kuce.
19-03-2014, 02:55 PM
E, pa kad reče "Zajci", evo, uzgred, kolokvijum za radoznalci : Zlatarica prepuna zečeva, a zašto na ovu Suvoplaninsku goru prekrasnog naziva kojoj ime sve govori nikad ne idu naši istraživači ? Zašto je ignorišu, čega se hrabri tragači plaše ? Nije vic, postoji opravdani razlog , valja ga znati, nije zbog "Pčela..." ?
19-03-2014, 09:31 PM
(19-03-2014, 02:33 PM)plandzija link Piše: Branko, veoma poucne informacije . Imas li kakve spise koje pominju ovo Cucunje i Selicevicu. Ja nemam.Za Selicevicu imam i pominju se druga sela ali ne i Cucunje.Imam i za Cucunje ali se u tim spisima ono vezje za Gradasnicu, Ripaljku ,Ostru cuku, Devicu ..... Da li selo postoji i danas?Kolega Plandzija pozdrav za tebe i drugare...ajmo polako da se razumemo...ima vise cucunja , gradasnica i tako dalje.Mesaju se pojmovi i odvlace na drugu stranu a za to smo sami krivi jer pod jednom temom se otvori i druga i ta tema se zaboravi.Hteo bih da predlozim Administratoru ako je to moguce i izvodljivo da se napravi nesto kao pasaluci pa da se pise na primer o banjskom cucunju pa o tom cucunju koje kolege pominju pa o ripaljci u banji pa o toj drugoj ripaljci i tako redom.Bilo bi preglednije.Srdacan pozdrav i ne zamerite na moja zapazanja i predloge.
19-03-2014, 10:18 PM
OK. Da se vratimo na temu koju si otpoceo. Tu rupu iz koje poticu te fotografije mozes odmah da precrtas.Pomenuo si Ripaljku i tu ne treba gubiti vreme.Jedino gde bi vredelo nesto pokusati je ono jezerce iznad Ripaljke a ispod izvora Gradasnice ali to ce biti malo teze jer se to nalazi u krugu one bolnice.(cudno, i iznad Matejevca se nalazi jedna ostava koja je sada negde na parkingu one bolnice)U bolnickom dvotistu je i ona mecija rupa ali sada sluzi kao nekakvo skladiste.Bar je nekad bilo skladiste ali ni tu nemoj dzabe gubiti vreme.Sopor izor vise ne postoji a nema ni onog sto je tu bilo sakriveno.Cesma sa tim imenom je nesto nize. Ni kod ona tri kamena na kosi prema Ostroj cuki vise nema nicega isto kao ni na vrhu Oste cuke.Medjutim,negde u samom njenom podnozju treba da bude jedna manja ostava u nekakvoj lisicijoj rupi. Ta rupa je zatrpana kamenjem ali u blizini ,desno od rupe ,na 3 koraka treba da bude uklesan cekic.Ja nisam uspeo da ga pronadjem.Moguce je da je unsten ali su sigurno ostali tragovi te rabote. Dalje je opis za Devicu ali to je za drugu temu.
|
|
|