Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Demir Kapija
#1
Da li neko poseduje nešto za ovaj toponim?
Odgovori
#2
Postoje spisi u kojima se pominju zelezna ili ti gvozdena vrata .Isto tako ima i onih spisa gde gotovo polovinu teksta cine turske reci ili  turcizmi i u kojima se nailazi na pojam demir kapi .To je zapravo turski naziv za gvozdena vrata. U jednom spisu za Sari Gol se spominje Demir Kapi kao geografski pojam dok u drugim nije bas sigurno na sta se odnosi.
Odgovori
#3
Demir kapija kao pojam se odnosi i na carinarnicu ili mesto gde se placala carina.
Odgovori
#4
demir kapija.u makedoniji ovaj toponim imas na nekoliko mesta.sta tacno tebi treba,budi malo jasniji.pozdrav
Odgovori
#5
Radi se o planini Goč, od poznatih toponima u blizini je Ravno bučje
Odgovori
#6
selo klisura demirkapisko mesto zvano korita ako znaes kaj e pisi
Odgovori
#7
(15-03-2014, 12:39 AM)Dejvidkrokodetlić link Piše:Radi se o planini Goč, od poznatih toponima u blizini je Ravno bučje
Postoje dva Goča , jedan je u rejonu Kukavice a drugi planina iznad Vrnjačke banje. Ne koju si mislio i pritom reci sta se trazi a naći će se neko da dobiješ potrebne podatke.
Odgovori
#8
koja lokacija:Na Dunav,Carski put,ili Makedonija.......
Odgovori
#9
Goč kod Vrnjačke Banje.Carski put je u blizini,ima ostataka puta mestimično
Odgovori
#10
(15-03-2014, 07:34 PM)Dejvidkrokodetlić link Piše:Goč kod Vrnjačke Banje.Carski put je u blizini,ima ostataka puta mestimično

Kolega  , za taj deo Srbije i konkretnu planinu ima nekih podataka u zavisnosti sta te konkretno interesuje jer se podaci protezu od rimskih rudnika zlata preko srednjevekovnik kovacnica , ostava Kneginje Milice , "Latinskog zlata" , stopa u kamenu (da ne pominjem imena kojih poznatih licnosti) , Hajduckih ostava , Turskih ostava , Kraljevskih i vojnih skrivnica , Cetnickog zlata i tako dalje. Nekada je granica Austrije i Turske isla duz Z. Morave a granice ispostave na obliznjim uzvisenjima sa obe strane pa i na strani planine Goc. Prica o VELIKIM I MASIVNIM GVOZDENIM VRATIMA KOJA SU SE UVECE TRESKOM ZATVARALA I CIJI SE TRESAK CUO NADALEKO jos uvek u secanju vremesnih starina tog kraja a njih skoro da vise i nema zivih. Poznata je i istinita prica koja se odvijala pre nekih 25-30 godina da se u okolini "carskog puta" u selu P.... nalazio poveliki Han za nocenje i odmor putnika i karavana i u neposrednoj blizini nalazila jedna vodenica u koju su jede veceri naisli neki ljudi sa stranim akcentom i zamolili vodenicara / gazdu vodenice da ih primi na konaciste jer su im nesto kola u kvaru i da ce ujutru da ih oprave i da nastave put. Kada je ujutru vodenicar dosao da ih probudi nije bilo ni njih ni kola ali je na pola puta prema bivsem hanu na polju bila uocljiva povelika rupa u kojoj je ostao samo bakarni kazan sa 3 dukata. Odmah je alarmirana policija ali nista i niko nije pronadjen.
Izvinjavam se sto iznosim ove mozda nebitne podatke a na tebi je da kazes sta te konkretno interesuje da bi mogao da dobijes od kolega i konkretne podatke...naravno ako ih ima koji tebi nesto znace i odgovaraju.
                              SVAKO DOBRO I SRDACAN POZDRAV UZ ZELJE ZA DALJI USPESAN RAD.  Wink
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)