Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
100 godišnjica prvog svetskog rata
#1
Imalo bi ovde što'šta da se napiše a ja samo da otvorim temu sa jednom slikom!!!

KO VAS JE ZVAO DA MI DOLAZITE I KVARITE MOJ MIR  >Sad >Sad >Sad

[Slika: 16h0oyu.jpg]
Odgovori
#2
Nešto više od mesec dana, pre Velikog rata:

http://web-tribune.com/spektar/istina-o-...tatu-1-deo

http://web-tribune.com/spektar/istina-o-...ferdinanda

http://web-tribune.com/spektar/istina-o-...pistolja-n

http://web-tribune.com/spektar/istina-o-...zaverenike

http://web-tribune.com/spektar/svestenik...a-principa
Odgovori
#3
Oružje slobode :

http://www.telegraf.rs/vesti/768776-oruz...foto-video
Odgovori
#4
POLA MILIONA KOMADA MRTVE DIVLJAČI

SUROVI LOVAC Zabeleženo je i da je u jednom češkom zamku za samo jedan dan ubio 2.150 komada razne sitne divljači. Da li mislite da postoji čovek koji bi to danas mogao da uradi a da ga vi nazovete apsolutno normalnim? Nešto pre tragičnog događaja u Sarajevu F.F. se na sav glas hvalio da je ubio već svog 3.000. jelena.

„U toj svojoj nazovi veštini lovca on je gubio svaki osećaj stida, pokazujući odsustvo bilo kakve plemenitosti, koja je morala da prati aristokratiju čiji je, makar nominalno, bio istaknuti član.”

Uspešnost Franca Ferdinanda kao lovca je, uz njegove nesumljivo izuzetne streljačke veštine, zavisila i od specijalno za njega napravljenih dvocevcki, ali i sposobnosti da organizuje hajke na divljač. Kažu da je naročito bio ponosan – a što je, kada bi se našao među lovcima, uvek i sam isticao, na jednu novinu u lovu, koju je smislio i uveo. Naime, novina je bila u lovu na zečeve, kada bi hajkače rasporedio u obliku velike kruške, koja se polako kretala prema njemu i naterivala nesretne životinje na njegov nišan. Nijedna životinja isterana pred njega u takvoj hajci nije mu mogla umaći. Za sve te životinje, život je bio gotov.

Ima li u načinu njegovog skončanja i neke neverovatne igre sudbine, u kojoj se na kraju svog života i on kretao kroz veliki špalir svojih hajkača sarajevskim ulicama, gde će se i njegov neuspešni pokušaj bekstva završiti Principovim mecima?

Njegova sopstvena računica je pominjala da je za života ubio skoro pola miliona razne divljači. Da li sam dobro napisao, pitate se? Jesam.

Njegova žena Sofija Hotek je bila opterećena nepoštovanjem i prezirom, koji je kao nedovoljno dostojna trpela od Habzburga na svakom koraku. No imala je i jednu intimnu tajnu. Poverila je porodičnom advokatu, ali i jednom bliskom prijatelju. Bila je ubeđena da njen muž klizi u ludilo, i da će se kod njega javiti ili se već javlja duševna bolest.

I na kraju, Alen P. P. Tejlor, jedan od svetski priznatih poznavaoca Habzburške monarhije: „Oni koji su polagali nade u Franca Ferdinanda veoma su malo poznavali njegov karakter: on je predstavljao promenu, a ljudi su glupo verovali da je svaka promena promena nabolje. Franc Ferdinand je bio jedan od najgorih proizvoda kuće Habzburga: reakcionaran, klerikalan, surov i bahat, a čestp i lud.“
Odgovori
#5
Odbrana “Mlade Bosne” i Gavrila Principa ušla je u antologiju tadašnjih pravnih procesa :

http://www.telegraf.rs/vesti/882029-medi...a-principa

Odgovori
#6
NARAVNO...SAMO SE BILI OGLASIO NA TEMU / OSTALE KOLEGE SU U NEKOM SVOM SVETU I OBLACIMA  Big Grin AL NEMARI IMA KO ZNA I DA NAUCI OSTALE.
Odgovori
#7
Apis.
Odgovori
#8
(08-03-2014, 11:42 PM)APIS link Piše: Apis.

Big Grin Big Grin Big Grin Wink 8)
Odgovori
#9
Molima Vas nastavite u ime onih koji ne znaju  8)
Odgovori
#10
Kako je zanemarena važna diplomatska dojava i reakcije Beča i Beograda na atentat :

http://web-tribune.com/spektar/istina-o-...staje-meta
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)