Ptolomej ?
Pa reci ti meni ko bi trebao da diktira cenu,evo konkretnog slučaja.
1.Keltska srebrna tetradrahma Filip makedonski težina 14,1g. Danubius region,neoštećen,nečišćen u katalozima slični primerci od 700-2500 eura ALI takvih primeraka ima bar po 10 kom.
A ovakvi kao moji nema nigde do sada,znači raritet,šta bi trebalo da uradim da ih prodam ovom našim prekupcima za 300 eura koliko nude. :-\
2.Američki mornarički KOLT 1861 god. u odlično očuvanom stanju,prijavljen kao trofejno oružje sa polomljenom udarnom iglom, koji isto tako na zapadu vredi ,,čitavo bogatstvo" nude mi za njega 200-300 eura. :-[
3.novčići koje sam vremenom nakupio,antika,srednji vek,bronza hoće da otkupe 3-5 za euro ili na kilo tako reći. :o
4.strelice,koplja,alati
5.razni predmeti od kosti,keramike,kamena po smešnoj ceni sramota i da pišem. :'(
Pa zar je to normalno,reci mi molim te razumem li se ja u numizmatiku,zdrav razum i ostalo nazovi to kako hoćeš.
Neka hvala nisam toliko bogat da dajem u bescenje.
Razumem ja ljude koji se bave trgovinom,aukcijske kuće da i oni moraju da zarade ali nemoj baš toliko,procenti koje ti pominješ od 15% uopšte nisu tačni oni zarađuju po 500-1000 pa i više procenata.
Da ne pričam napamet pogledajte novine,internet predmet kupljen po bagatelnoj ceni preprodat za par desetina ili hiljada eura više a na aukcijskoj prodaji dostigao cenu da padneš u nesvest ili proglašen za nacionalno blago (razni šlemovi,avarski pojas,neki novčići i još svašta-nešto).
Zato i kažem ostalima da ne daju predmete u bescenje,pogotovu što ta roba nelegalno prelazi granicu i neko drugi pravi svoju istoriju na našim mukama i bedi. :-X