Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koliko ovo vredi ?
Problem i to veliki bar na ovom nasem podneblju ja naprimer imam oko 1800 starih moneta i to od starog rima pa navamo a kupca nigde jedino oko nadjem neki cup sa zlatnicima pa da otvorim privatini muzej ili neku galeriju pa da to izlozim .
Odgovori
(26-10-2013, 11:34 PM)crni1 link Piše: Moj način trgovine je sledeći:
prvo ga pustim da pogleda i sam izdvoji šta mu se sviđa,onda kaže cenu pa ja kažem svoju,ako smo tu negde onda se pogađamo ako ne ništa, u slučaju da on počne ovo-ono pa ti nemaš pojma,toga ima puno,roba je loša i te gluposti da bi nešto dobio džabe,ja ga lepo ispratim i kažem da mi se više ne pojavljuje na oči.E posle toga pošalje drugog pa trećeg i onda dođemo do neke razumnije cene.
Znate kako kažu svaka roba ima svog kupca samo ga treba naći i sačekati.
A imam ja stvari koje neću prodati,bar za sada i po ovim današnjim ponudama jer  smatram da vrede mnogo više,pa ako ne prodam ja ostaće mojoj deci bar kao uspomena.

Bravo Crni, delim tvoje misljenje i stav!
Odgovori
Prijatelji tragaci, kada bi ste proucili malo bolje numizmatiku imali bi drugacija misljenje sto se otkup i prodaja novcica tice,nije to bas tako jednostavno. Evo samo jedan primer : jos dok nisam razumeo numizmatiku bio sam ucenjen da kupim jedan nigrinian platio sam 2200 € taj covek koji mi uvalio novcic kao razume se o numizmatiku i dobicu ja za taj novcic vise od 3000€ sto nije bio slucaj,novcic nisam ni dan danas prodao iako sam snizio cena na 1500€ Dvaput na aukciju izlazim treci put cena bice 1000€ jer u vecinom slucajeva kolekcionar odredjuje cenu obicno ponudjeni novcici se proda za cenu koja je Data ili mnogo vise ili pak kolekcionar ponudi manje nego sto je ponudjeno. Nemojte pogresno da me razumete ali ako neko nije u prilici da sam ponudi novcic aukciske kuce zna se kako ide prodaja , u ovom slucaju bi moralo svi da zarade pomalo, prodavac novcica ,kupac i aukciska kuca.
Tacno da ima kupaca koji bi da po sto nizoj cenu otkupe novcice,ali ima i prodavalaca koji mnogo mnogo precenjuju novcice bas zato sto nepoznaju numizmatiku ili otvore sajt od neke aukciske kuce i onda traze istu cenu koliko je ponudjen isti taj novcic koji posedjuju. Najbolje je da prodavalac i kupac nadju neku sredinu de bi zaradili i jedan i drugi  otprilike nezaboraviti 15% da ostane i za aukcisku kucu.
Odgovori
Ptolomej ?
Pa reci ti meni ko bi trebao da diktira cenu,evo konkretnog slučaja.
1.Keltska srebrna tetradrahma Filip makedonski težina 14,1g. Danubius region,neoštećen,nečišćen u katalozima slični primerci od 700-2500 eura ALI takvih primeraka ima bar po 10 kom.
A ovakvi kao moji nema nigde do sada,znači raritet,šta bi trebalo da uradim da ih prodam ovom našim prekupcima za 300 eura koliko nude.  :-\
2.Američki mornarički KOLT 1861 god. u odlično očuvanom stanju,prijavljen kao trofejno oružje sa polomljenom udarnom iglom, koji isto tako na zapadu vredi ,,čitavo bogatstvo" nude mi za njega 200-300 eura.  :-[
3.novčići koje sam vremenom nakupio,antika,srednji vek,bronza hoće da otkupe 3-5 za euro ili na kilo tako reći.  :o
4.strelice,koplja,alati  Sad
5.razni predmeti od kosti,keramike,kamena po smešnoj ceni sramota i da pišem. :'( 
Pa zar je to normalno,reci mi molim te razumem li se ja u numizmatiku,zdrav razum i ostalo nazovi to kako hoćeš.
Neka hvala nisam toliko bogat da dajem u bescenje.
Razumem ja ljude koji se bave trgovinom,aukcijske kuće da i oni moraju da zarade ali nemoj baš toliko,procenti koje ti pominješ od 15% uopšte nisu tačni oni zarađuju po 500-1000 pa i više procenata.
Da ne pričam napamet pogledajte novine,internet predmet kupljen po bagatelnoj ceni preprodat za par desetina ili hiljada eura više a na aukcijskoj prodaji dostigao cenu da padneš u nesvest ili proglašen za nacionalno blago (razni šlemovi,avarski pojas,neki novčići i još svašta-nešto).
Zato i kažem ostalima da ne daju predmete u bescenje,pogotovu što ta roba nelegalno prelazi granicu i neko drugi pravi svoju istoriju na našim mukama i bedi.  :-X
Odgovori
Kad bi nasa drzava resila da tu tematiku uredi onako kako se to radi u civilizovanom svetu onda bi zvanicne aukcije bile i kod nas JAVNE I NA STOLU a ne pod stolom bez da pritom "drzava" tezi totalnom otimanju pod prinudom zakona zeleci sve za sebe a u stvarnosti OSTANE BEZ ICEGA.
Odgovori
Crni1 ,  gorny&mosch uzima15% .
Cena novcica je numizmaticka to odredjuju numismaticari jer sa tim novcica direktno nemozes da kupis u prodavnici nista jer nemaju kupovnu vrednost.
Tih novcica sto imas kuci odnesei nekoj aukcionskoj kuci pa ces da odbijes trazenu cenu.drugacije nema sanse.
Mislim da i kod nas moze da se registruje aukciona kuca de bi se novac prodavao za realniju cenu jer bi kolekcioneri kupovali direktno sa aukcije.
Mislim da je jos neko napomenuo da mi tragaci (kopaci) nikad nemozemo da dobijemo tu cenu koju prodaju aukciske kuce.
Odgovori
Prvo bi trebalo, da oni koji žele da se bave pronalaženjem i eventualno prodajom starina malo VIŠE edukuju na tu temu.

Pre je do tog znanja moralo preko knjiga, kataloga, časopisa i svakako prakse. Sada internet umnogome olakšava pristup materiji ali mislim da nije došlo do pomaka što se tiče znanja.
Korišćenje slika iz muzeja i sa aukcija nije dovoljno.

Ljudi, stari Rim je čitava nauka, koju ne dobijaš kupovinom MD.

Pre su ljudi prvo počinjali sa skupljanjem srpskih novčića (od Kneza Mihajla), pa kad to prodju - eventualno krenu na Rim.
Kod našeg starog novca se sve zna, tu naučiš osnove, koliko, šta, kako, pošto i zašto.

Ovako, da kupovinom MD uz malo interneta brzo i dobro prodješ u ovoj uglavnom Rimskoj priči - teško!
Odgovori
Ptolomej
Ma naravno razumem ja rad aukcijskih kuća njihov procenat kao i rad numizmatičara,padanje, rast, formiranje cena po zakonima ponude i potražnje.
Ali fora nije u tome,zec leži u drugom grmu,problem su nakupci i prekupci.
Naime što zbog zakona,malih količina predmeta,malih vrednosti istih,nemogućnosti da svi idemo u inostranstvo i još po nečeg pojavljuju se ljudi koji nalaze hoće da uzmu džabe.
Bili
Oni koji se bave ovim hobijem ne da treba nego mora da znaju mnogo toga od istorije,arheologije i još mnogo oblasti,da prate inernet,čitaju,gledaju i stalno uče.
Oni koji misle da sve znaju više štete prave i sebi a i drugima a da toga nisu ni svesni
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)