Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stari rimski put na severu
#1
Pozdrav svim dobronamernim tragačima, amaterima i profesionalcima.

Iako nov uzimam za pravo da postiram ovde u vezi jednog potencijalnog zadatka koji nemogu sam, niti znam ikoga iz mog kraja ko bi učestvovao u tako nečem. Neznam dali iko sa ovog foruma može da mi pomogne ali meni je na savesti da ovo napišem, pa će da bude šta treba da bude. Zadatak nije mali, neko traži ovako nešto ceo život. Mene je intrigiralo jer puno vremena provodim na terenu pa bi valjalo nešto uraditi.

U starim zapisima postoji pominjanje starog rimskog puta koji je od kraja 1. veka povezivao podunavski Limes sa istočnim kolonijama u Daciji. Put je najverovatnije bio zemljani put (via terranea) znači nisu ga postavili od kamena, ipak neki istoričari smatraju da su postojali punktovi gde su kuriri menjali konje i vojnici i trgovci se odmorili tokom puta od oko 120 km.

Niko živ nezna da li je put zaista i postojao. Zvanična arheologija ga nikada neće tražiti jer ga smatraju delom legende. Zvaničan stav je da ovde u bivši Varvarikum nikada nije kročila rimska noga, ali sam ja malo načitao na tu temu i uvideo da arheolog ili istoričar koji ima taj stav bilo pismeno bilo usmeno nezna ništa i zaslužuje da mu odmah oduzmu diplomu.
Samo nekoliko činjenica da nabrojim (o rimskom boravku van rimske granice):
1) Car Konstancije je ovde prošao sa svojom vojskom na kampanji protiv Limiganata
2) Car Konstantin Veliki je možda prošao ove krajeve kada je pobedio Sarmate i kao uspomena na to izdao novčić "Sarmatia devicta"
3) Sarmati su zarobljene rimljane nakon svojih upada u Panoniju "preko zaleđenog Dunava" donosili ovamo i držali kao robove da ih nauče rimskim običajima
4) Svaki sarmatski grob ima poneki novčić koji su mrtvima stavljali u usta ili na oči kao amajliju.
5) U periodu izmirenja sa rimljanima Sarmati su bili Coenfederatae, znači potčinjeni varvari i dokazano razmenjivali grnčariju, vino i novac sa rimljanima.

Problem je najviše u tome da bi put trebalo da leži negde na pograničnoj liniji sa Mađarskom. (E sad ko je čitao moje ranije postove zna šta ja tražim u pograničnoj zoni gde me je jednom prilikom presretačem napala policija 15 metara od belog kamena jer sam malo zašao :Smile )

Da ne pričam sve ovo u vazduh dokazuje i nalaz - drug mi je otprilike na toj liniji pronašao novčić cara Julijana 2. u pesku sliku kojeg prilažem ovde. Put je prema literaturi prolazio tu gde se vidi na gruboj mapi koju sam napravio (Kaliz ut je srednjovekovni mađarski naziv), sada nemam vremena više detalja da napišem, ali prvo da vidimo hoće li ikoga zanimati traganje u ovom kraju.


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
       
Odgovori
#2
Bravo  jozzy  Iskreo i cesno  sve si tacno napisao kako znate od 1  kraja  povezano  nesto  i tacno Bravo poz
Odgovori
#3
Hvala himovic pretpostavljam da si sa juga gde ima više rimskih stvari, a eto vidiš dokle sve Rimljani ne stigoše.
Ako sam dobro shvatio ima i pitanje kako znam za sve ovo. Pa glavni izvor su sami rimski istoričari (Amijan Marcelin, Priskos Vizantijski, car Marko Aurelije u svojim Razmišljanjima, Plinije, samo neke da nabrojim). Ko voli da čita naći će, ko samo jurca naokolo sa tehnikom tražiće iglu u plastu sena - moje mišljenje/ubeđenje je da prvo moraš da uradiš domaći zadatak i da istažuješ raspoložive izvore.

Pre svega Vojvođani javite se, možemo nastaviti i preko PM da ne davim sve ovde na forumu koje ne zanima, pozz
Odgovori
#4
(03-11-2013, 12:42 AM)jozzy link Piše: Ko voli da čita naći će, ko samo jurca naokolo sa tehnikom tražiće iglu u plastu sena - moje mišljenje/ubeđenje je da prvo moraš da uradiš domaći zadatak i da istažuješ raspoložive izvore.

Lepo receno kolega
Odgovori
#5
Kolega je za mene amatera i novog na forumu izraz velikog priznanja, hvala. Samo da dodam i razjasnim, da u ovom konkretnom slučaju šansa da se nađe "blago" u pravom smislu te reči je veoma mala (samo utoliko koliko i kod drugih rimskih puteva, zna se da su Rimljani ostave zakopavali daleko od naselja, a samo retko u vilama i službenim objektima).
Znači hoću da kažem da je ovde cilj traganje za samim putem da se dobije priznanje kao "blago" - i to je nešto, u svakom slučaju 8)
Naročito kad arheolozi arogantno odbijaju da priznaju da je ovde bilo rimljana i kažu za Limeski auxilary šlem iz Sombora "da ne znaju kako je tu dospeo" - nevide drvo od šume tako se kod nas kaže
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)