Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VIDOVNJAŠTVO , PARAPSIHOLOGIJA I TRAGANJE ZA IZGUBLJENIM BLAGOM
Grotagold vama je dobro poznata nekolicina vidovnjaka iz Srbije. Jednom plikiom smo pricali o vidovnjaku iz Ostrelja kod Bora. Pricalo se o vidovnjaku iz Krivelja kod Bora, vidoviti Ljika selo Luka kod Majdanpeka i tako da ne nabrajam . Igrom slucaja bio sam u prilici da posetim neke od njih . Ljudi pricaju kao da su bili na teren kada se radelo ali izgovor sto nije uzeto je uvek bilo ono poznato u narodu : bili ste u parnom broju, pricali ste, smejali se itd . Posto se ponudio kolega iz Bugarske pomislio sam da covek pravi cuda i posto je javno pozvao na saradnju pomislio sam evo PRAVOG KOGA SMO DUGO CEKALI ali ispostavilo se da nismo ispunili neke kriterijume . Posto ste iskusniji u tim stvarima kako sam dosao do zakljucka iz dosta pisanih postova voleo bih da cujem vasa iskustva po pitanju vidovnjaka jer jako lepo ste opisali magiju kao vrstu pomoci nasem hobiju tako da vidovnjaci su deo magije ako se ne varam .
Odgovori
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Jbyj64LB9tg[/youtube] ovo prilici navedenoj situaciji  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=Jbyj64LB9tg
Odgovori
To se kaze ...predji lopto u tudje dvorsite..he he Big Grin. Pa bas zato sto jesmo svojevremeno onako usput spominjali neke tzv  vidovnjake" neznaci da sad ja treba taksativno da nabrajam koga sve znam i dali znam. Tema je zapoceta bas zato sto je doslo do nekih nesporazuma oko posta vlcanvojvode kada si sam rekao da ima i kod nas ko da kaze po nesto pa sam zato i otvorio ovu temu da narod pise ako zeli. Znam da nije bas zgodno da se o tome pise odnosno narod smatra da netreba sve bas u javnost da se iznosi ali evo samo par napomena od mene tek da zagolica mastu i prozove jos neke da se malo upuste u pisanje. Tvoje poredjenje magija i vidovnjastvo neidu zajedno. Tacno je da ima osoba (ne mali broj) koji se bave i jednim i drugim istovremeno ali treba razlikovati vidovnjake i magiju. Kada si vec spomenuo par primera evo ja cu da nesto poblize opisem na jednom primeru. Kod te osobe u tvojoj blizini se izmedju ostalog ide da raskuce i razjasne neke nedokucive i u veo tajne zavijene tajne iz proslosti a vezane za ostavljena i izgubljena razna materijalna a vredna sredstva iz proslosti..da nekazem stari novac.U nepisanom pravilu (to iznosim sa 100%sigurnoscu) ta vrsta razgovora se obavlja samo jednom i nema vise dodatnih konsutacija i objasnjenja. Sta se tada vidi i kaze to tako ostaje a ako krene po zlu ili naprosto na terenu nema nicega osim relativno dobrog opisa samog mesta onda je nesto tu sumnjivo. Na sta tacno mislim. Mnogi takvi "vidovnjaci" zele pre svega da sebe ubace u igru tako sto pored toga sto vide i delimicno opisu i objasne samo mesto / proces rada i sta treba i sta ne treba ....traze da se odnese (ne kod svih) i malo zemlje sa tog mesta. Tada na scenu stupa magija. Sta se zapravo desava. Zeleci da nedodje do uspeha oni sa sasvim malo od te zemlje odrade takozvano zatvaranje para odnosno nemogucnost da se iste uzmu iz prostog razloga nebili ih licno pozvali ili poveli na to mesto...ostatak price sami zamisljajte. Znamo vec da u duhovnoj sferi zlato nevoli nepravdu , neiskrenost , prljavstinu svake vrste pa kada se otkrije tajna tog mesta gde ono lezi treba raditi onako kako je to vec praksa a kada se u to vec u samom startu umesaju potajne zelje drugih i onih kojima nije receno da nadju te pare odnosno kada zele da ukradu mesto onda od para nema nista.A zasto ...to je vec jedna sasvim druga prica.
Te price da nije posao uspeo zato sto se smejalo , sto je bio parni broj , sto se radilo danju a ne nocu i td ...itd ...imaju neke osnove ali ne uvek. Kada "vidovnjak" pocne da razvlaci te nisi ovo te nisi ono ...ili te treba ovo da uradis ili ono ...pa treba da cekas mladu nedelju , mlad mesec , ponedeljak ili petak ili nedelju...i Boga pitaj sta vec ne onda znaj da trebas pod hitno da prekines da ides kod takve osobe jer na delu su mutne radnje u zelji pridobijanja i prisvajanja tudjeg. Naravna stvar da to nerade svi ali svi oni koji se bave crnom magijom "NEMOGU SA BERICETOM DA SE NADAJU PARAMA"..jer neda Bog tako nesto.
Da se vratim na gore zapoceti primer. Osoba je otisla na teren da "pomogne" ljudima da nadju to sto traze ali od posla nema nista i to vec traje godinama. Toliko su raznih zivotinja (ovnova , prasica , jaganjaca ) do sada ispoklanjali po manastirima i crkvama da im se broja nezna a od para ni traga ni glasa. Dovodila je ta "vidovita" osoba i druge sa raznim aparatima i strucnom elektronikom da se nadje u pomoc ali avaj...pare stalno "beze". Jadan li je taj domacin kakve je sve muke u svojoj bedi pretrpeo nebili se obogatio na lak nacin a sve vreme je od svoje sirotinje placao vidovnjaka i sve te koji su se redjali dolazeci po preporuci da traze to sto misle da je tu. Nikad mu nije palo na pamet DA NAPROSTO PROMENI VIDOVNJAKA da ne kazem vracara pa da se uzme upamet i uz pomoc Boga resi to svoje pitanje na ovaj ili onaj nacin ali da skrati te svoje muke koje traju vec desetak godina.
To je tek samo jedan blagi i skromni primer svega onog u sta moze da se upadne ako se slepo slusaju vracare i tzv "vidovnjaci" (lazni)a tu ima jos gomila svega i svacega. Neka malo i drugi popricaju odnosno napisu po nesto na tu temu a ja sam tu uvek da dopunim onoliko koliko mi moje znanje i iskustvo dozvoljavaju i u negativnim ali i u pozitivnim primerima.
Odgovori
Sta je sad bilo....trazite da se pise na temu a sad cutanje 8) Mogu ja jos primera da navedem i jos mnogo...mnogo opisa ali cekam da se i drugi ukljuce. TRAZILI STE ..CITAJTE...ZASTO SAD CUTANJE ???
Odgovori
P.S " Cutanje je ZLATO "  zato cutimo a ti Grotagold ako vam nije tesko pisite a mi to rado citamo. Bar ja sto se mene tice.
Odgovori
Pozdrav ima toliko primera za nabrajanje da nam se po neki put gadi i "hobi"ali u sustini balkanci veruju u budalastine ,primera radi svako ko se bavi ovim hobijem je nabasao na takve primere recimo ,kopali smo i odjednom pocne sve da pisti i sisti ali nigde nikoga ili kadgod pocnem rad na odredjenoj lokacije obuzme me ledena hladnoca koja mi koci telo i um kao da sam radio danima a u stvari to radimo samo nekoliko minuta ,tu je psihologija sam akt koji obavljas nocu svrivacke da te ljudi ne vide pa da se izblamiras to sve stvara kocnice koje nas muce i terorisu a s druge strane zelja za bogatstvom nas vodi u nedodjiju koju samo ludaci i sportisti posecuju.

Sto se tice vidovnjaka koji haraju na ovim prostorima oni su mahom prevaranti koji imaju moc da iz nase price ili zahteva se to obmotaju sa budalastinama koje su tipicne za njihov vokabular duhovi ,prokletstva ,pravi ljudi ,kervava para,cuvari ,raskovi ,itd. Mahom imaju iste price u trnutku on procita kakav si covek verujes li u boga ili u misticnost ili cuda pa tako te i odradi ,u sustini oni nemaju pojma o nicemu osim o prevari na onaj ili ovaj nacin.

S drge strane parapsiholoske pojave koje su pomogle mnogima da dodju do bogatstva su verlo realne ,snovi ili vizije .

Primera radi navescu jednu pricu.Covek je godinama sanjao isti san u snu mu se pojavljivala jedna baba koja mu je govorila stalno istu recenicu "idi u skopje da se obogatis" covek je to sanjao godinama 
i nakon 2-3 godine isprica zeni sta je sanjao zena ga natera DA ODE U SKOPJE coveko ode niti zna gde u skopje niti sta treba traziti u tom gradu ode on luta ceo dan prespava i sutradan isto treci dan ode na pijacu da kupi duvan i tu uz pricu isprica svoju muku ,covek koji je prodavao duvan pocne da se smeje kaze mu da i on ima iste ili slicne snove samo sto mu baba govori da ide u xxxxx selo i potrazi kladenac izmeri xx koraka ka istoku i tu ce naci srecu ,nas covek se obznani covek je opisivao i govorio o njegovom selu i o kladencu .kupi duvan ode u selo izmeri od kladenca xx koraka i iskopa cup pun zlatnika obogati se a dobar deo odnese coveku koji mu je rekao gde je bogatstvo i od tog dana oni su postali pobratimi i nisu sanjali vise nikakve snove. zato mislim da je narodna izreka "nje kom je namenjeno nego kome je sudjeno" tacna.   
Odgovori
Shema donekle se slazem sa tvojom teorijom ali veruj mi da ima bogom dani ljudi koji zaista vide neke stvari koje mi obicni smrtnici nemozemo odnosno nemamo tu moc. Vecina tih ljudi se ne eksponira i ne hvali sta mogu i umeju . Mislim da to GROTAGOLD ume bolje, strucnije i detaljnije da objasni . Mislim da je sustina vera u to sto radite i nema pomoci ako sumnjate u moci PRAVOG vidovnjaka. Naravno da se vecina pretstavlja kao veliki vidovnjaci ali ustvari prvo vas detaljno ispitaju pa vam pricaju . To su prevaranti koji imaju cenu za laz, dok bogom dan covek nece vam reci da ste duzni .
Odgovori
Ta prica sa pijace u Skoplju je slicna temi romana Alhemicar Paula Kuelja za koju je on dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost. Trazeci skriveno blago Portugalac je otisao u Afriku gde je saznao da je bogatstvo u njegovom dvoristu, vratio se kuci i pronasao ga. SRECA I ZLATO SU TAKO BLIZU, za vecinu, medjutim, ostaju daleko i nedostupno.

Odgovori
Bravo...tu sam knjigu davno jos procitao i tada shvatio i neke druge poente u traganju a ne samo jurnjava za mapama i pricama.
Odgovori
Dvojica ortaka otisla su na poznatu trazenu lokaciju na Suvoj planini do velike bele stene na sred planinskog potoka. Interesovao ih je odgovor na pitanje *DA LI JE OVDE SKRIVENO HAJDUCKO BLAGO ?*. Bilo je osnova pre svega prema opisu, citiram *TURIMO TRI TOVARA ZLATO KAMIK STO BESE BLIZO ISKOVAMO PUSKU GLEDA PRAVO KUDE SU PARE OSTAJENE. POGORE IMA VODICA*,itd. Jedan se dobro koncentrisao i olovkom na papiru brzo upisivao tacke razmisljajuci o svim okolnostima na tu temu pocev od onih pre mnogo decenija kada su ajduci nocu napali *TURSKI AN* i zaplenili *MLOGO BLAGO* koje su, opet citat *NATOVARILI NA KONJI*. Ortaci su pretpostavili da je plen, mozda, sakriven u stilu vizigotskog kralja Alariha kraj reke Buzento nakon pljacke Rima. Jer ako je *BEND*, kako Google prevodi hajducku druzinu Vojvode Vlcana i popa Martina Himovica Rilskog, znao da zastiti svoja sokrovista na nacin kako su sticene egipatske piramide, moguce je da je njegov pismeniji deo, pop Martin i  Lazar Cosa, znao za sokroviste kod Kozence. Geomantijska seansa je, medjutim, umesto zeljno ocekivanih simbola FORTUNA MAJOR, LAETITIA, ACQUISITIO, koji bi najavili veliku srecu, radost i dobitak, izbacila veci broj neutralnih, pa cak i  nepovoljnih znakova. Zakljucak je bio jasan, ovde nema nista ! Trazeni lokalitet zauzima siri prostor. Valjalo je zato pokusati opet, ali na drugom mestu, kod izvora, tamo gde je umesto nekadasnje livade sada divna hrastova sumica, i tamo gde, citiram *VODA SES KORAKA RIPA OD KAMIK I UZEM STUCA*, itd.     
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)