Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 1 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LEGENDE CRNE TRAVE
O SKRIVANJU KRUNE SRPSKOG CARA

U crnotravskom kraju, osobito u srcu ovog planinskog kraja i središnim crnotravskim selima, Dobrom Polju i Gornjem Garu, živi predanje o spasavanju srpske krune sa ratišta na Kosovu. Po pomenutoj priči preživeli ratnici iz Crne Trave su na čelu sa svojim vojvodom spasili srpsku krunu sa ratišta na Kosovu i doneli zajedno sa zastavom Boška Jugovića u crnotravsko selo Dobrom Polju. Na put između Dobrog Polja i susednog mu sela Gornjeg Gara ratnici su obavešteni o poteri turske vojske za srpskom krunom. Ratnici nešto božjom pomoći, a nešto svojim trudom prodreše brzo u utrobu zemlje gde na dubini od preko šest kilometra sklonište krunu. Mesto u blizini koga prokopaše tunel nazvaše Srpska Baza, koje potom zbog doline dobi ime Bazov Dol. Veruje se da na Vidovdan iz ovog tunela dugog šest kilometara izađe petao, a istog dana vrati se u njega ali sa drugog kraja tunela.
Legendu je ispričala Radunka Ljubisavljević iz mahale Čokešini u selu Gornje Gare, koja je umrla 1963. godine u 74. godini.
Odgovori
lepo, lepo...
Odgovori
Kad sam cuo za ovu legendu izgledala mi je kao najveca glupost , iskopati rupu,tunel ili sta vec za kratko vreme i to od ni manje ni vise 6 km . . .
u planini , nema sanse realno . . .
Godinama kasnije cuo sam pricu o rimski, ili cijim vec, rudnicima samo par kilometara od Bazovog dola i to vec prici daje neki sasvim drugi pravac
Mozda je neko nesto stavio u rudnik ,to je vec moguce
Cak sam i upoznao dva coveka koji su slucajno nasli te rudnike , jedan je umro, tako da mi ostaje ovaj drugi da me uputi pa na prolece u avanturu
Odgovori
To za kopanje tunela nebih bas da komentarisem  Big Grin ali jedan podatak za petla. Svojevremeno sam na nagovor jednog mog poznanika otisao sa njim negde u neku zabit od planine da istrazimo neku pecinu. Covek je poneo na ledjima jedan ranac ali mi nista nije govorio o sadrzaju u njemu. Kada smo stigli na odrediste ta pecina je bila zapravo jedan horinzontalni procep u steni u ravni zemlje kroz koji da se jedva moglo proci i to puzajuci.Usao sam unutra uz velike napore i na nekih 4/5 metara procep se poceo siriti u visini. Ali zbog mraka u njoj i uzasnog smrada koji je dopirao iz njene unutrasnjosti poreklom verovatno od neke uginule zivotinje vratio sam se . Tada je taj moj prijatelj iz onog ranca izvadio petla i gurnuo ga u onaj ulaz a potom je nagurao kamenje lisce i granje na otvor i posli smo nazad. Na pitanje kakav je to ritual ili sta vec...odgovorio mi je da sad idemo na drugu stranu planine i da cekamo. Negde popodne oko 5 sati na toj drugoj strani na proplanku nekih stotinak dvesta metara od nas se pojavio onaj isti petao. Tada je ovaj covek zurnim korakom posao prema njemu i gledajuci levo desno i po zbunju pronasao drugi izlaz iz one pecine. Tako je kaze nasao pravi ulaz i siguran je da nema otrovnih isparenja. Tada u tim mojim pocecima nije mi padalo napamet da razmisljam da nesto ima u toj pecini. Posle mnogo godina ovaj covek je postao jedan veoma bogat i ugledan domacin u svom kraju...ali kao sto to inace i biva...nije imao vise potrebe da mi se javlja jer se "neseca da smo se ikada sreli"...srpska posla.
Odgovori
Imao sam slican slucaj sa nisam ja isao sa njim bilo je davno .
i nije bilo petlova i pecina ali je signal detektora iznad jednog izvora prokomentarisao kao glupost.
kasnije u izvoru rupa on se odselio iz mesta i postade bogat covek  Smile
Odgovori
E moj prijatelju...kamo lepe srece da je jedan slucaj...kod mene ih je bilo nekoliko desetina...al to su njihovi obrazi.. nije mi ni najmanje zao niti sam ljut na takve osobe Wink
Odgovori
Ja kolko znam osim sto se covek obogatio nije dobro prosao u zivotu , Sada obnavlja neke crkve , kaje grehe
da puno je takvih slucajeva , njima na cast
sta drugo da se kaze
Odgovori
ima takvih ljudi ...a posle se kriju pa ih jure pa dobijaju batine ,,, onda se ponasaju ko da nista nije bilo kao niko nista nezna...
Odgovori
Da ne kvarimo vise coveku lepu temu o legendama iz CRNE TRAVE sa tim nekim "crnim tipovima" 8)
Odgovori
Tunel u kojem je petao pustan u Gornje Gare ...Isti taj Petao bi se pojavio u Kozilo ..
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)