san o koznoj mapi - Oblik za Štampu +- Forum skriveno blago - zakopano blago (https://www.skrivenoblago.com/forum) +-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-4.html) +--- Forum: Zakopano blago u Srbiji (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-23.html) +---- Forum: Priče i legende o zakopanom blagu (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-24.html) +---- Tema: san o koznoj mapi (/thread-532.html) Stranice:
1
2
|
san o koznoj mapi - zmija - 04-12-2011 San o kožnoj mapi Zahvaljujući širokoj teritoriji kojom je operisao pop Martin,a koja je kasnije podeljena na dve države, sveštenik - hajduk i njegovo blago žive u verovanju oba naroda, srpskog i bugarskog. Uporedo sa legendama, godinama ovim područjima kruže mape koje opisuju mesta gde se nalazi blago popa Martina. I s ove i s one strane granice one se kopiraju, prepisuju, dopisuju, štampaju i smišljaju. Na jednima su crtežima prikazana mesta gde je pop Martin navodno zakopavao blago. Druge rečima opisuju mesta gde treba tražiti, treće su prave zagonetke jer je potrebno rešiti šifru da bi se blago pronašlo, a ko je ne reši ispravno dogodiće se neko zlo. Zapravo, onoga ko pogreši u rešenju zagonetke zadesiće smrt. Sve su različite, od načina prikaza do materijala. - Svi mi godinama tragamo za blagom, rešavamo enigme i pratimo znakove koje je pop Martin ostavljao najčešće urezane u kamenu - priča Zoran Mirković, tragač iz Sokobanje, koji nam je dozvolio da fotokopiramo jednu od mnogobrojnih mapa popa Martina na osnovu koje on pokušava da pronađe blago. Ta mapa, zapravo, je velika skripta u kojoj su navedena potencijalna mesta sa raznim blagom: dukatima, zlatnicima, srebrnjacima, nakitom, oružjem... Na prvoj strani su poznata mesta, poput Prokuplja, Vranja, Sokobanje, Toponice... ali dalje nailazi se na toponime koji mogu biti bilo gde u Srbiji i Bugarskoj: Jelenova magaza, jezero Potajno, Grozdin grob, Jovina magaza, Sveta Petka... Ovi drugi toponimi predstavljaju najveći problem za tragače. - Nazivi mesta gde treba tražiti zakopano blago popa Martina su za Srbiju uobičajeni i mogu se nalaziti na bilo kojoj planini, kao recimo magaza Oštra čuka, Tri čuke, Koprivnica, Kurijačka planina - žale se tragači. - U kraju oko Sokobanje, Aleksinca i Leskovca, na primer, veli Mirković, ima mesta koja se nazivaju kao u mapi, ali opisi ne odgovaraju onome što vidiš. Tri čuke, na primer, u mapi su stene, a u stvarnosti je sve puno šume. Teško je uklopiti sve: i naziv i opis mesta. A možda se i teritorija promenila. Umesto šume, možda je tu livada, ako je nekad bila reka možda je presušila, ako je bunar - možda je zatrpan, ako je drvo - isečeno je ili ga je grom uništio... Osim toga, u većini mesta u Srbiji postoje ovi toponimi i dan-danas, ili su se nekada tako nazivali. Većina tragača za hajdučkim, ali i drugim blagom, poseduje jednu od silnih replika mapa popa Martina. Ipak, svi sanjaju da se dočepaju kožne mape, jer ona je, po njihovom mišljenju, garant da potiče iz perioda kada su Turci vladali našim prostorima. - Koliko ja znam, niko takvu mapu nema, nisam bar čuo, a ako je ima, taj sigurno zna gde je zlato. I sigurno ga je već našao - kaže jedan od naših sagovornika, koji, za razliku od Mirkovića, nije želeo da ga javno pominjemo. Ni sam nije mogao da nam objasni zašto, budući da u okolini Jagodine svi znaju da se on bavi poslom tragača i da ima detektor za metal, koji obilato koristi. Jedna od mapa popa Martina, koju je, inače, teško čitati, jer je nečitka i izmešana sa bugarskim jezikom, i bez odgovarajućih znakova interpunkcije koji onemogućavaju ispravno čitanje i razumevanje smisla, navodi popis mesta gde je blago. Uz sve to daje i zapis proroka Ljube i Smaje: "Ovaj popis slušaj, sve je pisano tačno, ako veruješ - to je, ako ne veruješ - nemoj. Kad dođe vreme svako će se uveriti, ali mnogo će vremena proći i doći će dvadeseti vek kada će Srbija da propadne od neviđene sile i mnogi će narod kroz Srbiju da prođe i svi će veru da menjaju. A to će od nenadne strane sila da udari i tu će pola sveta da strada, a od golema bolest će deca da pomru, a posle toga će da nestane carstvo pravog sveta i zemlja će da se očisti od nečasnu veru i Turčin će celi svet da oslobodi, jer on samo vernu vojsku ima, a i on će svoje carstvo da izgubi i Turska ima za tri dana da propadne i to kad sila na pogolemu udari, tada broj 73 dana i ta sila mora da propadne. A ko bude živ neka gleda po ovo pismo, ne bude li tačno, nemoj da veruješ više, jer znaj prorok Ljuba što kaže to sve bi... Blago onom ko tada Srbin bude, jer najveću slobodu će imati, a sud neće za njega da postoji, Srbija će golema da bude i pet zemlje u jednu će da bude.... U potpisu ovog proročanstva stoji Martin Himović. Još je napisano: Ovo je tačno i čekaj vreme i čuvaj pismo. Kraj." Nacrtane su strelice na krstu koje označavaju "pravo mesto". Re: san o koznoj mapi - padobranac - 22-01-2012 evo kozna mapa Re: san o koznoj mapi - padobranac - 22-01-2012 ne uspevam da je postavim na sajt ali ko ima zejlu da se javi da je desifrujemo neka se javi,nije sala Re: san o koznoj mapi - admin - 22-01-2012 Uputstvo za postavljanje slika: http://www.skrivenoblago.com/forum/index.php/topic,475.0.html Re: san o koznoj mapi - mariojuric1980 - 23-01-2012 O?e ta mapa padobranac? Re: san o koznoj mapi - APIS - 25-01-2012 Ma oprala se slova u Nisavu u Sicevacku klisuru...he he he...Da ju je oprao u Svrliski Timok pobolje bi se videla ovako ..... Re: san o koznoj mapi - pehina11420 - 03-03-2012 Ponovo ista prica.....opet se pojavi neki vlasnik,originalne mape,al nemoze da je postavi jer ga jebe kompjuter,zena,tasta.... Dokle ce pojedini korisnici foruma,druge kolege da smatraju za idiote,nije mi jasno? Kao,bacim kosku,ja imam mapu,a vi se zaletite ko gladni psi...i istrtljate sve sto mene interesuje i onda ko vas jebe kreteni. Stvarno,sam poceo da razmisljam o napustanju ovog foruma,neide mi od ruke da budem toliko naivan. Ali,opet se nadam da ce i ovakvi mutni likovi da nestanu sa scene. Postoji jedna poslovica koja glasi: Neprepiri se sa budalom,jer ce te spustiti na svoj nivo i dotuci na iskustvo. Re: san o koznoj mapi - kosac - 27-05-2012 Zdravo Pehina (Neprepiri se sa budalom,jer ce te spustiti na svoj nivo i dotuci na iskustvo). Bravo za misao!!!! Dobro si me nasmejao. Ima dosta istine u tome sto si rekao ;D 8) Re: san o koznoj mapi - APIS - 27-05-2012 Neznam sto se uzbudjavate bez potrebu.Covek se zacas predomisli.Prvo misli da nesto da il pokaze pa opet onoj stvorenjce cuci sas rogovi i trozubac i zbori mu nedaj el si suntav A Andjelko zbori u isto vreme pokazi mozda neko zna bolje si je da rabotite zajedno...E sad koji ce pobedi zavisi si od domacina koji gi je obojicu primija ...I men si obeca nesto pa se pokaja..Videl sam si ja i taj plan i prevod a receno mi je i gde misle da si je..Nisam imao nameru da mu otkrijem mesto de je stvarno jer nije u moju livadu ..A i sto sam imal za toj dal sam si na moju bracu sto imase poverenje u men sto mi kazase tajnu iako me sas oci svoje nevidese.. Neka rade i neka podele kako braca rodjena... Toj si je sad druga drzava . Ubavo rece himovic neknja gledajte si znaci i kako se toj sa kartu uklapa i sas teren a ne ono sto imate kao prevod.Dosta su ajduci izmenili planovi su dosli u pogresne ruke moralo je da se premeni i premesti!.. A kozne mape svici sto u vosak beose zatopeni i smotani, ima vidjuval sam toj al kod drugi .Vidjuval sam davase mi u ruke da drzim al toj si neje moje i toj nemam pravo ni da pamtim a ni od toj da zborim! Re: san o koznoj mapi - himovich - 27-05-2012 Poz sa site citajte dobro rekov nema da pisam komentari samo sto ste postari ot mene i admin e dosta fer i dobar i ovoj forum e dosta dobar za site tuka treba da si pomogneme a ne samo prevara i nista mose samo da gupite samo iskreno i tacno e dobro jas misla dosta pisav mosete da gi citate ot pocetak do kraj komentarite i racunajte i ke vidite poz za site |