Forum skriveno blago - zakopano blago
Legende o Martinu - Oblik za Štampu

+- Forum skriveno blago - zakopano blago (https://www.skrivenoblago.com/forum)
+-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-4.html)
+--- Forum: Zakopano blago u Srbiji (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-23.html)
+---- Forum: Priče i legende o zakopanom blagu (https://www.skrivenoblago.com/forum/forum-24.html)
+---- Tema: Legende o Martinu (/thread-3266.html)

Stranice: 1 2

Legende o Martinu - kosac - 25-02-2014

Poztovani  frumasi
    Nisam mogao a da ne  napisem nesto o Martinu Himovicu…Najvise zbog mojih pokojnih prijatelja koji su mi ovo i ispricali mnooogo odavna a to su pak oni culi poodavna…
    Elem Negde  oko 1750. ili malo ranije dosao neki pop da sluzi u selima podno Suve planine. Imao je prelepu zenu  u koju se zaljubio Turcin glavni za Niski okrug. Naravno aga otme popu zenu i odvede je u svoje dvore. Posle mnogo patnji i pokusaja da vrati zenu odmetnu se pop u hajduke.
    Njegova zena sa tim Turcinom izrodi dva sina.Ali Martin je nije zaboravio i nije zaboravio Turcinu . Kako je u svojoj druzini imao prelepog mladica koga su zvali Laza Cosa , cosa jer nije imao bradu.Doseti se Martin lukavstva. Nekoliko godina je pop Martin  ucio Lazu pisanju, lepom ponasanju i raznim manirima tog vremena. Kada je Laza sve to savladao Martin ga posalje u Nis da tamo radi u kafanu ,preobucen kao zena. A nekoliko vernih drugova je svakodnevno bilo u blizini da ga “sacuvaju” nedaca.
Naravno vremenom se proculo da postoji neka prelepa devojka , pametna , ucena a uz to i nevina. Docuo to i onaj Turcin koji je Mrtinu preoteo zenu, naravno mora Turcin da se dokaze i jedno vece dodje u kafanu i odvede Lazu u njegove odaje.Ali Laza je imao veliki zadatak i po svaku cenu nije zeleo da odstupi sve dok ne ostvari Mrtinov plan. Posto je turcin navaljivao pa navaljivao da imaju odnos Laza mu rece da ne moze jer je “verena” za jednog coveka koji je bio u janicarima  (uzgred hajduckog izdajicu).Turcin naredi da mu donesu njegovu glavu ,tog izdajnika, navodnog verenika Laze.Tako i bi. Pokaza turcin glavu Lazi pa rece:” evo ti ga momak koji lako izgubi glavu,” ali posto Laza nije jos uradio ono za sta je i dosao u dvor. Morao je Laza da smisli  jos nesto kako bi dobio na vremenu za ostvarivanje cilja. Dosetio se  i rece Turcinu  da kod nas Srba dok ne prodju 40 dana zalosti ne moze se nista raditi.
  Posto je imao slobodu da moze svuda da seta, jednog dana  udje kod age  sada bi rekli kancelariju i uzme njegov pecat. Sa tim pecatima izpecatira blanko papire. Kada je to uradio  sa tim papirima odmah pobegne u planine.
  Martin je sada mogao da ostvari svoj plan .Napise pismo u kome poziva “svoju” zenu da dodje u Nis iz Istambula sa decom. Kao poziva je aga, jer je dole stajao njegov potpis. I posle izvesnog vremena dolazi karavan carigradskim drumom .Hajduci na celu sa Martinom napadnu karavan i Turke pobiju a on svoju zenu oslobodi. Na Tri cuke je odvede u svoj grad pa je pita : “da li ti mene volis ili volis agu?’ Ona mu odgovori : “Volim svoju decu”.Ponovo je pitao isto i isti odgovor je dobio.Vidi pop da njegova zena voli decu Turcina pa pobi decu a njoj povadi oci recima:” idi sada pa gledaj Agu!”
  Prica se da je jedna slepa zena hodala planinom svi su mislili da je luda.
  Posle toga Martin  je bio najokrutniji hajduk koga su se svi plasili. Ratovao , pljackao otimao po Staroj planini, Suvoj I po Bugarskoj. Kako je u Bugarskoj postojao jos jedan veliki hajduk Vlcan oni su se “dobro“ slagali sve dok nije doslo do prepirke za devet kola zlata.Tu u mesto Petrinja u pecinu ubio je Vlcan Martina sa strelu u srce ga je probo.Kada je video sta je uradio ,zaplakao je , naredio da se Martin sahrani u toj pecini a onih devet kola zlata je ostavio na drugom mestu a plan ostavi u pojas Martinov i rece:” Najbolji drug bese za prokletstvo se pokarasmo sada je njegovo i nicije vise” Pa sada ko nadje grob Martinov mora ga lepo sahraniti i opevati pa kolanu uzeti i po njoj pare naci pa podeliti sirotinji, crkvu sagraditi a posle ono trositi….
    Posle smrti Martina  Laza postade veliki hajduk i vojvoda . On je mnoge planove ostavio i po njemu se one zovu Lazine knjige………….ali o tom potom!
  Ovo sam odavno cuo i evo sada vam ispricao onako kako se prenosilo sa kolena na kolena.  O pop Martinu ima jos takvih  „legendi“ kao gde je sahranio sestru , gde mu je bila isposnica ,gde mu je bila bolnica i riznica itd...
Pozdrav

Odg: Legende o Martinu - daniel - 06-04-2014

jedino nesto od svi sto su pisali za pop martin  je oko 60 posto tacno xvalati samo napred on je napravio kod ono latinsko blago sve sto dolikue jednom kralu tacna god 1717 tada je imao 30 god. pmx

Odg: Legende o Martinu - bata1 - 06-04-2014

negde sam procitao,nesecam se gde,milim da je na nekom drugom forumu. Pop martinova zena se zvala zlata,a cerka nada. Da li neko moze da potkrepi tvrdnju ili je to samo simbolicno znacenje?pozdrav i zivi bili

Odg: Legende o Martinu - bane64 - 16-10-2014

apsolutno tacno sve se uklapa

Odg: Legende o Martinu - forsaken - 18-10-2014

Kazu ljudi svasta..... a jedno je sigurno .... pi....c'a je zakon.... ubijeni su mnogi zbog ... nje.... mnogi su i dalje pate zbog.... nje.... pic....'a je ..... zakon....
Eto cak i Pop Martin zbog rupe napravi svasta... 
Kazu ljudi : Covek izadje iz rup..... zivi zbog rupe..... i vraca se na kraju u rupu....
Mnogi ratovi vodjeni zbog ....  zene (rupe).....
A gde zlato sakri ..... opet RUPA !!!!!!

Odg: Legende o Martinu - bata1 - 19-10-2014

forsaken,lepo sam se nasmejao,oko rupe. I moj deda je isto to pricao. Pozz

Odg: Legende o Martinu - forsaken - 19-10-2014

Smile

Odg: Legende o Martinu - padobranac62 - 03-12-2014

:'( :'( :'(

Odg: Legende o Martinu - pehina11420 - 05-12-2014

(18-10-2014, 09:39 PM)forsaken link Piše:Kazu ljudi svasta..... a jedno je sigurno .... pi....c'a je zakon.... ubijeni su mnogi zbog ... nje.... mnogi su i dalje pate zbog.... nje.... pic....'a je ..... zakon....
Eto cak i Pop Martin zbog rupe napravi svasta... 
Kazu ljudi : Covek izadje iz rup..... zivi zbog rupe..... i vraca se na kraju u rupu....
Mnogi ratovi vodjeni zbog ....  zene (rupe).....
A gde zlato sakri ..... opet RUPA !!!!!!

100% tacna konstatacija  Smile

Odg: Legende o Martinu - Daljina - 29-12-2014

Negde sam procitao,il mi je neko rekao vise se ne secam,da je pop Martin ustvari jedna sasvim druga licnost?!Hoce li nam neko otkiti,da li je to tacno?