I da ti "operativac" ,na kraju dam ojasnjenje : Taj jedini za kojem ima nekih tragova je najvise i delovao u Istocnoj Srbiji i jednim delom zapadne Bugarske.Skoncao je u Negotinskoj krajini i ako svako normalan sa sobom nosi svoje pisanije,normalno je da su i njegove pisanije ostale u kraju njegovog poslednjeg prebivalista i bitisanja- u Negotinskom kraju kod tadasnjih njegovih najboljih jataka. Od tih jataka su i krenuli raznorazni prepisi koji su se razmnozavajuci se od jednih do drugih sve vise deformisali u svom sadrzaju-pisanom sadrzaju, ali su METE ostale i dalje JEDNE TE ISTE ! Nadam se da ces me razumeti o cemu sam ti pisao?
Verujem da ce mnogi nakon ovog mog teksta reagovati. Pa i nije sve jedno ako neko kaze op Martin NIJE POSTOJAO! Postojao je neko drugi koji se je predstavljao takvim imenom i jos mnogim drugim pseudonimima poput Vuka,Vlcana,Laze........... Na zalost,tesko ili nikako nece uspeti da MATRIJALNO dokazu postojanje svih ovih drugih likova kao sto je slucaj sa "Tekijskim hajdukom"!!
Admine, ako smatras neprimerenih moja zadrnja dva tri posta, mozes ih slobodno izbrisati, necu se ljutiti, ali mislim da je doslo vreme da neko progovori i da da neka objasnjenja mnogima koji su tek zagazili u ovaj "sport". Mojih skoro 70 leta i oko 50 godina istrazivanja mi daje za pravo da izvedem ovakve zakljucke, svidjalo se to mnogima ili ne ! Pozdrav,
PM MP +++
Teme: 215
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Ne brišem ništa, svako može da iznese svoje mišljenje na ovom forumu.Verujem da će iskustva starijih "kolega" dobro doći početnicima ovog hobija.
Teme: 15
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Za to sto mi ovde ,na ovom forumu, vodimo ovakve razgovore a i za sam ovaj sport kojim se bavimo nisu krivi nikakvi ,,planovi" ,price i legende .Za sve su krivi geni . Avanturisticki duh se ne stice njega dobijamo na rodjenju . Nekima je nerazumljiv mentalni sklop planinara,speologa, lovaca,istrazivaca koji dane provode u raznoraznim arhivama zadubljeni u prasnjava dokumenta i mape u nadi da ce doci do nekog epohalnog otkrica. Ja mislim da mi u potpunosti shvatamo te ljude jer je ovaj nas sport kombinacija svih ovih prethodnih samo sa malo drugacijim ciljem.
Sto se tice planova. Ja , za razliku od Popmartina , imam upola kraci ,,radni staz "na ovim poslovima ali sam za samo 6-7 godina koliko sam se ,,profesionalno" bavio ovim sportom uspeo da skupim toliko pisanog materijala da bi od njih mogla da se napravi zbirka ob nekoliko stotina stranica. Za 98 procenata tih pisanija mislim da su plod necije bujne maste i nista vise. Za jednu pisaniju, koju sam prvu dobio(verovali ili ne na poklon) jos kao klinac od nepunih 17 godina, sam sam 100% siguran da je tacna(zato sto sam se u to licno uverio) iako nije original.Za drugu pisaniju koju sam ja nacinio a na osnovu licnog uvida u original takodje mogu da tvrdim da je 100%tacna jer sam licno poznavao ljude koji su imali uspeha zahvaljujuci ovom planu.Inace ovo je plan iz vremena propasti Kochine krajine.Ovo su dva dokumenta za koja sam siguran da nisu nikakva izmisljotina. Posedujem i treci dokument sa pocetka osamnaestog veka (pominje se godina 1707.)za koji moze da se kaze da potice iz tog vremena i da je ORIGINAL . Jedino ne znam gde se nalaze mesta koja on opisuje tako da ne mogu da tvrdim da je tacno sve ono sto u njemu pise. Jedino za prvu pisaniju koju sam pomenuo mogu da pretpostavim da potice od popa Martina ,zbog karakteristicnog potpisa koje sam nalazio na mestima koje opisuje i na osnovu imena nekih od hajduka. Ali to je kao sto sam rekao samo moja pretpostavka jer se u tekstu nigde ne pominje njegovo ime. Pozdrav
Citat: od plandzija » 23 Jan 2011 06:37
Za to sto mi ovde ,na ovom forumu, vodimo ovakve razgovore a i za sam ovaj sport kojim se bavimo nisu krivi nikakvi ,,planovi" ,price i legende .Za sve su krivi geni . Avanturisticki duh se ne stice njega dobijamo na rodjenju . Nekima je nerazumljiv mentalni sklop planinara,speologa, lovaca,istrazivaca koji dane provode u raznoraznim arhivama zadubljeni u prasnjava dokumenta i mape u nadi da ce doci do nekog epohalnog otkrica. Ja mislim da mi u potpunosti shvatamo te ljude jer je ovaj nas sport kombinacija svih ovih prethodnih samo sa malo drugacijim ciljem............
Plandzija, ja sebe odmah iskljucujem iz ovog kontesta. Fer sam prvo prema samom sebi. Razlog zbog cega sam se toliko godina bavio ovime sto mi najcesce nazivamo "sportom", ali ga uvek stavljamo pod navodnicama jer nema bas neke veze sa sportom, je iskljucivo matrijalne prirode , na prvom mestu ! Zelja da se na brzi i laksi nacin dodje do necega za sta je potrebno i dva zivota, pa i vise. Sebe nikada nisam zavaravao entuzijastvom, genima ili avanturistickim duhom. Ako iskljucimo ovu mladju generaciju, a sam kazes da si se poceo ovime baviti pre 6-7 godina, objasni mi kako se odjednom u tebi probudi odjednom u poodmaklim godinama(izvini zaista neznam koliko Vam je godina) avanturisticki duh, geni i sve ostalo sto si nabrojao ??? A na samom kraju navodis " sa malo drugacijim ciljem"! Zapravo "ovaj drugaciji cilj" je jedini i iskljucivi moto zbog kojeg se svi mi bavimo ovim stvarima,i tu nema nikakve filozofije ili je trebamo sada praviti a ne biti krajnje otvoren,prvo prema samom sebi! Ja to "za sebe" otvoreno kazem i ne zavaravam samoga sebe.
Planinari, lovci i svi drugi imaju za cilj sasvim drugaciju viziju bavljenja tim sportom. U nasem slucaju je neka matrijalna dobit, zelja da se jede leba bez motike,zovite kako god hocete, ali je sve daleko od gena ili tome slicnom.
Svi ovakvi forumi su jedino mesto gde dolazi do razmena misljenja,iskustava i na kraju pokusaja svih nas da se dodje do nekih konkretnijih podataka, o nekoj lokaciji,nekim znakovima i njihovoj lokaciji ,itd,itd........
Steknu se neka saznanja mnogo brze neko u pojedinacnim individualnim kontaktima i to je pozitivna strana ovakvih foruma. Na stranu sto pojedini forumi poput "VUMI"-ja recimo, imaju i drugi karakter,o cemu ne bih polemisao.
Hteli mi da priznamo to javno,pa i ovde na ovom forumu, sve se svodi na jednostavnu "utakmicu" ko ce kome mozda dati neki podatak ne bi li se na osnovu tih podataka doslo do necega.... Do cega? Pa naravno do nekog zutaca, pobogu ljudi moji !!!! Zasto neko nekom nudi "saradnju" ? Zbog avanturistickog duha ili..... gena ,mozda? Boze me rasprostri,sto zna da kaze jedan moj dugogodisnji prijatelj. Znamo mi svi zbog cega je sve ovo. Tesko je da svako od nas to i prizna!
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Popmartine pogresno si me razumeo. Ja sam svoju ,,profesionalnu "karijeru u ovom sportu zavrsio sa svojih 25-26 godina sto ne znaci da se i danas ,,rekreativno" ne bavim ovim sportom samo sto sad imam ,,specijalnu" ekipu za grube terenske radove. Drugo ,normalno je da je zelja za brzim bogacenjem i resavanjem svih zivotnih problema(mada mislim da samo jedna stvar resava sve probleme) jak motiv da neko uopste pocne da se bavi ovim sportom ali da ne postoji ono nesto u genima tj. da svi imaju to nesto onda ne bi postojao covek koji se ne bi bavio ovim rabotama. I danas postoje ,,profesionalci"u ovom sportu ali njih necete naci na ovakvim forumima vec na arheoloskim lokalitetima gde sa najskupljom opremom pljackaju kulturna blaga ove zemlje.Oni idu na sigurno .To je kao lov ili bolje reci krivolov u ogradjenom lovistu dok ovo sto mi radimo na ovom forumu spada u kategoriju obicnih bezazlenih lovackih prica. Sad, ako ove price ne dovedu do nekog ulova boze moj nece biti ni prvi ni poslednji put .Ako ove price pak dovedu do nekog rezultata opet boze moj nece biti ni prvi ni poslednji put.
Plandzija imas li sta za Staru Planinu?Arbinje,Senokos,Jelovica mozda?
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Mozda ,samo se ovkvi toponimi ne pominju nigde u mojim planovima sto ne znaci da se neki od planova ne odnose upravo za ta mesta. Mozda se ta mesta nisu tako zvala ili jednostavno nisu pomenuta .Pogledaj ,,SPISAK TOPONIMA" tu su pomenuti nazivi vise od 85% mesta koja se pominju u planovima koje ja imam. Tu skoro sam nasao i spisak znakova koji se pominju u ovoj mojoj obimnoj literaturi a koji sam nekad davno napravio pa cu se potruditi da ga postavim na ovom forumu.
Poz plandzija,nazivi dojkinci,Popova cuka i dupnikamen su mi poznati.Da se ne trazi u mestu dupni kamen krojaceva pecina mozda,ili?Dojkinci "Zaba Kamen",7 krsta sedmi je nedovrsen,pistolj?Popova cuka-Hajducki kladenac?
|