zdravo, pitanje do iskusnijih clanova foruma.
Ima jedna legenda o zlatu u nekoj muslimanskoj zemlji gde na mestu gde se pretpostavlja da je zlato javlja se bar jednom godisnje jaka svetlost. Pitanje: dali ima makar kakvo logicno objasnjenje za ovu svetlost, povezano sa zlatom? Isto, dali je nekome poznata neka materija, biljka ili sta i da je, koja ispusta miris koji uzrokuje halucinacije? Radi se o radu na scenariju za neku avanturisticku pricu, pa tako da nije vazno da objasnjenje bude tacno, samo da bude logicno. Na mesto gde se blago nalazi, javlja se jaka svetlina i onima koji pridzu tamo desavaju se halucinacije. To treba da se objasni nekim logicnim objasnjenjem.
Ako ima neko ko bi znao logicno objasnjenje, zamolio bih nek pise. Unapred hvala.
Zdravo prijatelju. Ja nepijem alkohol a i nepusim , sto se opijata i halucigena tice takodje niti sam ih koristio niti imam nameru tako da je kod mene sve direktan prenos a pomaze mi samo rucna konica koju ponekad moram da vucem sa dve ruke . Nisam cuo za tu travu ali cu probati da dobijem neku informaciju i cim je saznam dobices je .Sto se isijavanja, ognja, koje iz zemlje ide prema nebu cuo sam od moje najblize rodbine i od mojih prijatelja.price vezane za tu pojavu.Ispricacu ukratko samo jednu pricu koju sam nedavno cuo.Naime to se desilo pre dvadesetak godina u jednom selu u okolini Leskovca.Deda od moga prijatelja je kao stariji covek uzeo za svoj zadatak da cuva stoku. Svakoga dana je on izvodio stoku na pasu nedaleko od sela. Tu su goveda pasla a kada ozedne vodu su pila sa obliznjeg kladenca.On se vracao kuci obicno popodne pre mraka i tako je bilo sve dok jednom nije pao mrak a od njega i stoke ni traga i glasa.Ukucani su posli u potragu i posle nekog vremena su nasli uplasena goveda koja su mukala i jurila okolo uplasena a nasli su i starca umazanog u blato i mokrog od vode.Ono sto ih je zaprepastilo bilo je to sto je on bio oslepeo i sto ih je poznao samo po glasu.Pohvatali su nekako stoku i zajedno sa starcem posli kuci.Oprali su ga preobukli i seli su da veceraju.Upitan sta se desilo i kako odjednom da oslepi on je progovorio.Stoku sam po povratku poveo do donjeg izvora da se napiju vode . Toga dana sam zadremao i na izvor sam posao kasnije nego obicno, u sumrak .Stoka je pocela da pije vodu kada su se tu iz blata ispod izvora pojavila dva plamena.Nisu u isto vreme i naizmenicno su se podizali i spustali dole.Potrcao sam do njih sa zeljom da ih uhvatim rukama.Usao sam u taj oganj i grabio rukama po njima Ubrzo nisam video vise nista.
Taj covek je ziveo jos desetak godina negovan i pazen od ukucana.Obisli su sve lekare sa zeljom da progleda ali bez uspeha,Ovo nisu pominjali plaseci se da ih ne proglase ludima.Ja sam tu pricu cuo od sina i unuka toga starca.Utrenutku kada se to desilo on je bio jos jak , krepak i covek neustrasiv .Ovo je istinita prica koja tebi moze dati inspiraciju ali i opomena drugarima da u’’ oganj ‘’ ne ulaze .
ISKRENO POSTENO I NARAVNO OPUSTENO!!!!!
ja nisam verovao u te plamenove dok nisam jedne noci video svojim ocima. To da je bilo prisustva coveka, znam da nije jer tada nije bilo lovaca, padala je kisa, bila je noc i mesto je suvise udaljeno i zabito da bi neko tamo nesto trazio u sred noci i po takvom vremenu. A nije ni baterijska lampa, jer lampe ne svetle plavo i slicno kao brener. Obisao sam to mesto ubrzo i nije bilo tragova paljevine. A bas tad kad sam video nisam prilazio jer je kazem bilo lose vreme i noc.
Sablasnna plavicasta svetlost, ovaj fenomen se javlja usled raspada organskog materijala tojest truljenja i poznat je kao barski gas ili Metan obicno se javlja nakon prestanka padanja kise ili u blizini mocvarnih predela.Ovakvo nesto se moze vidjeti i ublizini visoko polarizovanih objakta kao visoko naponskih razvodnih kablova kad je koncentracija vlage u vazduhu velika i ovaj fenomen je poznatje pod imenom korona.Sto se tice bilja kod nas na Balkanu postoje vise njih koja poseduju psihotropna ili halucinogena svojstva samo cu za primer da spomenem dve Tatulu i Raskovnik (Mandragora Atropa).Postoje i nekoliko vrsta gliva kao Ludara,Bunika itd Sta se tice mirisa kod Korone se moze osjetiti miris Ozona a u slucaju barskog gasa miris Metana.I mislim da tu nema nikakve mistike.Pozdrav
Pozdrav Zeus, raskovnik nije (Pecedanum officinale) vec je Mandragora officinarum (muski) i Mandragora autumnalis (zenski) raskovnik.