Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aluminijumski rukohvat
Mozemo da popricamo o krivljenju Al cevi.
Da razmenimo iskustva vezano za pravljenje rukohvata.
Evo par fotografija.

[Slika: 2011-10-15%25252012.09.02.jpg]

[Slika: 2011-10-15%25252012.09.31.jpg]

Ako imate neke predloge, savete, recite.
Odgovori
Zdravo  petravka.Kazi  kakav  problem  imas  sa  savijanjem  cevi.Ja  sam  davno  savijao celicne    cevi  i  pravio  razne  stvari...Alumonijumske  doduse  nisam.ali  mislim  da  je  to  slicno.Ja  sam  to  radio  sa  alatom  koji  je  za  svaki  radijus  imao  konplet  :tocak sa  ukopanim  kanalom    koji  odgovara  precniku cevi  koju  zelis  da  savijas,  deo  sa  istim  kanalom  koji  pritiska  tu  cev sa  druge  strane,i  trn  koji  ulazi  u  cev  i  pegla  je  sa  unutrasnje  strane.Taj  alat  nemam  odavno  ali  znam  kako je  izgledao  i  koje  probleme  sam  ja  morao  da  resavam.  Postoji  i  alat  bez  trna  sa  dva  radijusa[hidraulicni]  .A  imas  i  jednostavan  alat  sa  tockom  u  koji  je  ukopan  radijus  cevi  [polovina]tu  ubacis  cev    sa  druge  strane  ide  manji  tocak  gde  je  ukopan  radijus  za  tu  cev  a  ta  dva  tocka  su  spojena  sa  dva  sparinga  jedan  dole  a  drugi  odozgo.moras  napraviti  i    sklop  koji  ce  da  drzi  cev  u  mestu  dok  savijas  radijus  a  on  se  sastoji  od  dva  dela  sa  ukopanim  lezistima  za  cev  koji  se  mogu  stezati  preko  rucice  sa  ekscentrom  ili  za  to  mozes  iskoristiti  i  neke  stare  smrt  kljeste  ilislicno...  ili  zavrtnjem  sa  rucicom.  Ove  prikazane  vidim  da su  odlicno  savijene  nisu  ni  spljostene  na  radijusu  a  i  nemaju  naprslina.kazi  gde  imas  problem.Ovde  sam  ti  dao  par  ideja  najkrace  sto  sam  mogao.
      ISKRENO  POSTENO  I  OPUSTENO.
Odgovori
Koristio sam ovaj alat
[Slika: 2011-10-15%25252017.10.51.jpg]

[Slika: 2011-10-15%25252017.11.54.jpg]

cevi nisam punio peskom i evo rezultata.

22mm x 2mm

[Slika: 2011-10-15%25252012.09.31.jpg]

22mm x 1.5mm

[Slika: 2011-10-15%25252012.09.25.jpg]

22mm x 1mm

[Slika: 2011-10-15%25252012.09.41.jpg]

Ovde se bolje vidi.

Hteo bi da napravim alat, potrebne su mi slike kvalitetnih alata.

A da, najveci problem je plasticna cev koja treba da udje u Al cev koja ima unutrasnji precnik 20mm.
Samo da nije cev za vodu.
Odgovori
jel ovo u vezi sa blagom i kakvoj?
Odgovori
Ja sam video alat koji mpeca opisuje sa trnom koji ima zaobjen vrh i nabija se u cev do samog mesta savijanja krivine (trn je oko 5cm zavaren na kraj armature 8mm) a ostalo je slicno tvom alatu koji vidim da je uzljebljen radijusom cevi. Plasticne cevi za mlade vinograde (ima ih vise vrsta) su dobre za drugi deo stapa (pogledaj u pljoprivrednim prodavnicama (apotekama). Pozzz.
Odgovori
Znas  kako  prijatelju  ta masina  je  za  savijanje  debelozidnih  cevi. m ogao  bi  da  iskoristis  tu  plocu  i  da  je  dogradis.Morao  bi  negde  na  strugu  da  napravis    tocak  na  kome  je kanal      sa  radijusom  cevi,on  je  ukopan  tacno  polovina  od  cev  .  ako  je  vise  od  toga  nece  dobro  peglati  cev  a  ako  je  manje  ukopan  od  polovine  opet  nece  valjati  desice  se  da  ce  tu  cev  da  se  deformise.  Na  taj  tocak  je  zavaren  sparing  sirok  2,5  do  3  santimetra  i  sa  gornje  i  sa  donje  strane  jedan  ispod  drugog.  sada  bi  trebao  opet  na  strugu  da  napravis  od  cetvrtastog  materijala  koji  je  debeo  koliko  i  tocak [ ni  manje  ni  vise ]to  jest  da  izbusis  rupu  malo  manju  od  precnika  cevi  a  zatim  da  nozem  doteras  na  meru  cevi  i  trudi  se  da  mera  bude  u  plusu  0,1  -  0,2  mm  u  minusu  nesme  jer  ce  nagnjeciti  cev.  duzina  neka  bude  10  cm.  Posto  ga uradis  iseci  ga    ali  opet  vodi  racuna  da  ne  bude  u  minusu  vec  ga  pasuj  sa  cevi  koju  cesda  savijas.  Napravi  jos  jedan ali  malo  kraci  i  njega  ces  da  zavaris  na  tocak    ali  tako  da  je  u  ravni  sa tockom  i  da  se  radijusi  prate[ubaci punu  sipku  obradjenu  tacno  na  precnik  radijusa  tocka  i  dodatka        unutra  i  tek  onda  pasuj    dodatak  da  se  radijus  na  tocku  i  na  dodatku  poklope]    i  mora  da    bude  zavaren  pazljivo    prvo  ga  zahevtaj    a  onda  vari  pazeci  da  se  ne  iskrivi  i  da  se  radijusi  ne  mimoidju  dok  hevtas  i  varis  neka  bude  unutra  ali  zamascen  da  ne  baci  masu  na  njega  i  ne  zavari  ga  slucajno.Obrusi  i  doteraj  a  onda  upasuj  desni  dodatak.Rucica  je  od  punog  materijala  i  na  njenom  kraju  je  zavaren  cetvrtast  pun  profil  koji  je  dug  5  cm.  i  sa  sipkom  je  zavaren  pod  90  stepeni  u  el.  sirina  profila  je  jednaka  debljini  tocka  i  dodataka.on  na  sebi  ima  na  cetvrtastom  delu  ima  izbusenu  rupu  kroz  koju  prolazi  civija  i  spaja  ga  sa  sparinzima  ili  plocama  koje  su  zavarene  za  tocak.Na  tvoje plocu  moras  da  zavaris  neki  te  profil  malo  jaci  tako  da  je  u  ravni  sa  plocom a  njegova  duzina  zavisi koliku  ces  duzinu  cevi  da  savijas.  na  njegovom kraju  ces  zavariti  plocu  debelu  bar  10 mm  na  koju  ces  izbusiti  rupu  i  stegnuti  sipku  12  -  14  mm  fi      a  tu  ces  usrafiti  trn  koji  ce imati  debljinu  unutrasnjeg  precnika  cevi  i  on  mora  biti  ispoliran  kao  staklo  i  mora  na  kraju  biti  obradjen  u  radijusu  precnika.Ukoliko  cev  ima  sav  unutra  kod  savijanja  taj  sav  stavi  da  bude  prema  tocku  a  trn  brusnim  kamenom  ukopaj  po  duzini  i  okreni  kanal  prema  unutra  pre  stezanja  za  nosac.Glavna  caka  je  u  stelovanju  dubine  ulaska  trna  pre  pocetka  savijanja  cevi.Ako  je  previse  izvucen  zgjecice  se  a  ako  je  previse  unutra  pokidace  se    .Trn  zamasti  da  bi  smanjio  trenje.Atrn  steluj  sa  parcicima  cevi  koje  neces  da  koristis  za  rukohvat.Zaboravio  sam  da  ti  kazem  da  moras  da  napravis  novu  osovinu  na  koju  se  navlaci  tocak  i  to  mora  ici  bez  lufta  klizno.
  Znaci  alu  cev  uvlacis  u  trn  na  njemu  se  nalazi  granicnik stelujuci  [pun  fi  sa  rupom  precnika  sipke  trna  na  kome  je  radijalno  izbusena  rupa  i  narezana  loza  zbog  fiksiranja  za  nosac  trna]  posto  udari  u  granicnik  levom  rukom  tocak  sa  levim  dodatkom  oslonis  o  cev    i  sve  zajedno  drzis , desnom  rukom  stavis desni  dodatak  sa  radijusom    na  cevi  sve  zajedno  pritisnes  rucicom  ubacis  civiju  odozgo  i  spojis  rucicu  isparinge  i  povlacenjem  rucice      rucica  pritiska  desni  dodatak  desni  pritiska  cev,  cev  pritiska  tocak  sa  svojim  dodatkom  i  drzi  je  cvrsto  dok  se  savija  a  trn  je  iznutra  pegla  i  neda  da  se  deformise.    Ovo  ti  pisem  po  secanju  mada  je  proslo  15  godina  kako  vise  masina  nije  kod  mene.ako  ima  nesto  nejasno  pitaj  a  ja  ako  se  setim nesto  sto  bi  ti  koristilo  javicu  se  ponovo.
ISKRENO  POSTENO  I  SAMO  MAJSTORE  OPUSTENO!!!!!
Odgovori
(17-10-2011, 11:54 PM)sisoje link Piše: jel ovo u vezi sa blagom i kakvoj?

Drugi put pogledaj gde gde se nalazis.
Evo sada male pomoci.
[Slika: ks.jpg]
Odgovori
mpece i dr.jare  Wink
Hvala na dobrim savetima.
Za nekoliko dana ce biti sve gotovo pa vam slikam i pokazujem alat.
Mozda ce biti bez trna.
Odgovori
ne vidi se slika.

a lici na drzac za detektor, izvini citao sam o nekim rasljama pre toga pa sam ocekivao nesto za vradzbine.
Odgovori
Na  osnovnu plocu proslicuj  kanal  a  njega  ces  sestarom  obeleziti  i  to  iz  centra    osovine    tocka .Tu  ces  smestiti    granicnik    kojim  ces  stelovati  savijanje  cevi.Ako  ugradis  pneumatski  ili  hidraulicni  cilindar  tu  ces  na  granicnik  da  ugradis  odgovarajuci  prekidac.  Sretan  rad  i
        ISKRENO  POSTENO  I  SAMO  OPUSTENO.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)