Zdravo petravka.Kazi kakav problem imas sa savijanjem cevi.Ja sam davno savijao celicne cevi i pravio razne stvari...Alumonijumske doduse nisam.ali mislim da je to slicno.Ja sam to radio sa alatom koji je za svaki radijus imao konplet :tocak sa ukopanim kanalom koji odgovara precniku cevi koju zelis da savijas, deo sa istim kanalom koji pritiska tu cev sa druge strane,i trn koji ulazi u cev i pegla je sa unutrasnje strane.Taj alat nemam odavno ali znam kako je izgledao i koje probleme sam ja morao da resavam. Postoji i alat bez trna sa dva radijusa[hidraulicni] .A imas i jednostavan alat sa tockom u koji je ukopan radijus cevi [polovina]tu ubacis cev sa druge strane ide manji tocak gde je ukopan radijus za tu cev a ta dva tocka su spojena sa dva sparinga jedan dole a drugi odozgo.moras napraviti i sklop koji ce da drzi cev u mestu dok savijas radijus a on se sastoji od dva dela sa ukopanim lezistima za cev koji se mogu stezati preko rucice sa ekscentrom ili za to mozes iskoristiti i neke stare smrt kljeste ilislicno... ili zavrtnjem sa rucicom. Ove prikazane vidim da su odlicno savijene nisu ni spljostene na radijusu a i nemaju naprslina.kazi gde imas problem.Ovde sam ti dao par ideja najkrace sto sam mogao.
ISKRENO POSTENO I OPUSTENO.
jel ovo u vezi sa blagom i kakvoj?
Teme: 2
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Ja sam video alat koji mpeca opisuje sa trnom koji ima zaobjen vrh i nabija se u cev do samog mesta savijanja krivine (trn je oko 5cm zavaren na kraj armature 8mm) a ostalo je slicno tvom alatu koji vidim da je uzljebljen radijusom cevi. Plasticne cevi za mlade vinograde (ima ih vise vrsta) su dobre za drugi deo stapa (pogledaj u pljoprivrednim prodavnicama (apotekama). Pozzz.
Znas kako prijatelju ta masina je za savijanje debelozidnih cevi. m ogao bi da iskoristis tu plocu i da je dogradis.Morao bi negde na strugu da napravis tocak na kome je kanal sa radijusom cevi,on je ukopan tacno polovina od cev . ako je vise od toga nece dobro peglati cev a ako je manje ukopan od polovine opet nece valjati desice se da ce tu cev da se deformise. Na taj tocak je zavaren sparing sirok 2,5 do 3 santimetra i sa gornje i sa donje strane jedan ispod drugog. sada bi trebao opet na strugu da napravis od cetvrtastog materijala koji je debeo koliko i tocak [ ni manje ni vise ]to jest da izbusis rupu malo manju od precnika cevi a zatim da nozem doteras na meru cevi i trudi se da mera bude u plusu 0,1 - 0,2 mm u minusu nesme jer ce nagnjeciti cev. duzina neka bude 10 cm. Posto ga uradis iseci ga ali opet vodi racuna da ne bude u minusu vec ga pasuj sa cevi koju cesda savijas. Napravi jos jedan ali malo kraci i njega ces da zavaris na tocak ali tako da je u ravni sa tockom i da se radijusi prate[ubaci punu sipku obradjenu tacno na precnik radijusa tocka i dodatka unutra i tek onda pasuj dodatak da se radijus na tocku i na dodatku poklope] i mora da bude zavaren pazljivo prvo ga zahevtaj a onda vari pazeci da se ne iskrivi i da se radijusi ne mimoidju dok hevtas i varis neka bude unutra ali zamascen da ne baci masu na njega i ne zavari ga slucajno.Obrusi i doteraj a onda upasuj desni dodatak.Rucica je od punog materijala i na njenom kraju je zavaren cetvrtast pun profil koji je dug 5 cm. i sa sipkom je zavaren pod 90 stepeni u el. sirina profila je jednaka debljini tocka i dodataka.on na sebi ima na cetvrtastom delu ima izbusenu rupu kroz koju prolazi civija i spaja ga sa sparinzima ili plocama koje su zavarene za tocak.Na tvoje plocu moras da zavaris neki te profil malo jaci tako da je u ravni sa plocom a njegova duzina zavisi koliku ces duzinu cevi da savijas. na njegovom kraju ces zavariti plocu debelu bar 10 mm na koju ces izbusiti rupu i stegnuti sipku 12 - 14 mm fi a tu ces usrafiti trn koji ce imati debljinu unutrasnjeg precnika cevi i on mora biti ispoliran kao staklo i mora na kraju biti obradjen u radijusu precnika.Ukoliko cev ima sav unutra kod savijanja taj sav stavi da bude prema tocku a trn brusnim kamenom ukopaj po duzini i okreni kanal prema unutra pre stezanja za nosac.Glavna caka je u stelovanju dubine ulaska trna pre pocetka savijanja cevi.Ako je previse izvucen zgjecice se a ako je previse unutra pokidace se .Trn zamasti da bi smanjio trenje.Atrn steluj sa parcicima cevi koje neces da koristis za rukohvat.Zaboravio sam da ti kazem da moras da napravis novu osovinu na koju se navlaci tocak i to mora ici bez lufta klizno.
Znaci alu cev uvlacis u trn na njemu se nalazi granicnik stelujuci [pun fi sa rupom precnika sipke trna na kome je radijalno izbusena rupa i narezana loza zbog fiksiranja za nosac trna] posto udari u granicnik levom rukom tocak sa levim dodatkom oslonis o cev i sve zajedno drzis , desnom rukom stavis desni dodatak sa radijusom na cevi sve zajedno pritisnes rucicom ubacis civiju odozgo i spojis rucicu isparinge i povlacenjem rucice rucica pritiska desni dodatak desni pritiska cev, cev pritiska tocak sa svojim dodatkom i drzi je cvrsto dok se savija a trn je iznutra pegla i neda da se deformise. Ovo ti pisem po secanju mada je proslo 15 godina kako vise masina nije kod mene.ako ima nesto nejasno pitaj a ja ako se setim nesto sto bi ti koristilo javicu se ponovo.
ISKRENO POSTENO I SAMO MAJSTORE OPUSTENO!!!!!
ne vidi se slika.
a lici na drzac za detektor, izvini citao sam o nekim rasljama pre toga pa sam ocekivao nesto za vradzbine.
Na osnovnu plocu proslicuj kanal a njega ces sestarom obeleziti i to iz centra osovine tocka .Tu ces smestiti granicnik kojim ces stelovati savijanje cevi.Ako ugradis pneumatski ili hidraulicni cilindar tu ces na granicnik da ugradis odgovarajuci prekidac. Sretan rad i
ISKRENO POSTENO I SAMO OPUSTENO.