Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zabeka
opis kurjacke pecine [rupe]moje tumacenje da je kurjacka pecina i smukova skala te isto.iz kurjacke pecine nije nista izneseno jel se spominje da treba devojka da udje i da obuce djerdan i da ce ona biti najsrecnija na svetu pa da se otkrija tajna kurjacke magaze .sto se tice ove magaze ostavljeno je dosta belega i opisa kako stici dotle nasive mesta naravno spominje se ZBEKA a pise na kraju i ovo sa nas osamdesetoro satrpasmo [rupu] za 6 sati i na kraju kaze ko otkije kurjacku magazu znaj da je od Martina pametniji i zklesmo se da tu ne pipamo ,u potpisu Ermonah Konstantin i hajduk Veljko.
Odgovori
Skupio sam bar 10 razlicitih pisanija za Kurjacku rupu i Smukovu ,Smokovu rupu,skalu i kako je vec sve ne zovu i dosao sam do slicnog zakljucka kao i Auromajdan . Jedino sto ja tim pisanijama ne verujem jer su ocigledno s nekom namerom pustene medju narod. Verujem da su oni koji su ih napisali imali isti neresivi problem kao i ja. Ja sam ubedjen da kad bih se nasao na tom mestu(Zabeka) da bi mi odmah sve bilo jasno i da bi vrlo lako nasao bar jedan ulaz. Jedini problem je sto ne znam gde se ono nalazi. Znaci znam sve a u stvari ne znam nista. Cak i ono mesto u Bugarskoj koje se pominje u nekim pisanijama (gde se pominje Ermonah Konstantin i Hajduk Velko) nikako se ne uklapa u opis iz originala.
Onaj zmaj koji se pominje kod mene je najverovatnije u pisanijama zamenjen smukom i napisane su raznorazne izmisljotine da bi se ljudi odvratili da sami ne ulaze u pecinu.
Sto se kurjacke rupe tice i ta preterivanja su namerno ubacena samo zbog odvracanja paznje od pravog cilja. Tajnu Kurjacke pestere resio je Lazar i mi nema sta vise tamo da trazimo. Djerdan ili Gerdan kako pise u originalu ,je vec odavno nadjen ali tamo sem njega niceg drugog nije ni bilo .
Odgovori
valjda ste i svi culi razne price koliko je ljudi stradalo kod poganovskog manastira, kako to da se objasni?
Odgovori
Lepo si rekao PRICE . Ja sam i sam cuo za nekoliko nesrecnih slucajeva u kojim su stradali tragaci za blagom. Bio sam u jednoj omanjoj pecini kojoj se srusio deo plafona. Covek koji me je vodio tamo me je uveravao da se ispod gomile kamenja nalazi telo coveka iz vlaskog kraja koji je tu pre ko zna koliko godina izgubio zivot vlastitom nepaznjom. Rekao je ,,Siroma vla je tu a njegovi ni dan danas neznaju sta je sa njim" . Jezivo ,ali ja i dan danas sumnjam da je moj vodic zeleo samo da me impresionira na pomalo bizaran nacin . Ja ne odbacujem mogucnost da su ljudi ginuli u Smokovoj rupi ali moram da kazem da se u mojim planovima (onim koje smatram i za koje sam se vise puta uverio da su tacni)nigde ne pominje Smokova rupa .Skupio sam veliki proj pisanija gde se ona pominje ali su toliko naivno napisana da mi logika ne dozvoljava da u njih poverujem .Mozda ti imas neki konkretni dokaz da gresim. Ako imas bilo bi lepo da ga podelis sa svima nama. Mislim da bi nam pomogla bilo kakva infirmacija ukoliko zelimo da resimo ovu zagonetku . Pozdrav za El Loka i sve ucesnike u ovoj diskusiji
Odgovori
Citat: Onaj zmaj koji se pominje kod mene je najverovatnije u pisanijama zamenjen smukom i napisane su raznorazne izmisljotine da bi se ljudi odvratili da sami ne ulaze u pecinu.
.

postoji i Zmajeva rupa u blizini Poganova to je u stvari jama dubine oko 60 metara.
Odgovori
Pitanje za plandziju , da li posedujes neki trag ili tekst sa kojim bih mogao da proverim da li se radi o jednom mestu koje je nekada nosilo slican naziv . Ne mora da bude preveden . odgovor mozes da posaljes na XXXXXXXXXXXXXX (cenzura)
takodje me zanima da li imas neke planove vezane za toponime hajducki izvor, nikolin kamen . hvala unapred
Odgovori
Deki ,najbole bi bilo da opises ili jos bole da slikas to mesto . Sto se tice hajduckih izvora cesmi i kladenaca ima ih na desetine . Ne znam na koji konkretno mislis. Ocigledno nisi pregledao ceo forum jer smo na drugom mestu vec diskutovali o Nikolinom kamenu.
Odgovori
kod nas postoji mesto zvano ZABEL koje se nalazi ispod vrha planine, u njegovoj blizini u vreme turaka bilo je isprazneno jedno
latinsko skroviste-grobnica koja i danas stoji ali prazna-ha,oko samog vrha planine 1100m nad.visine ima dosta pestera od najmanje pa do najvece 50m2 koja se vidi od svugde,u neposrednoj blizini su ziveli latini koji su vadili zlata iz jedne reke i nekih jama.pozdrav od Makedonije
Odgovori
Problem je sto nisu napravljene nikakve vidljive oznake da bi se po njima moglo da nadje ovo mesto. Postoji oznaka koja je zatrpana ali od nje nema nikakve koristi .
Odgovori
Nema li u opisu spomenuto neka okolna mesta,ili bilo sta po cemu se moze naslutiti gde je to mesto?
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)