Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZAKON
Da li je neko upucen o tome, sta se desava ako pronalazac zlata, ili nekih drugih vrednih stvari, vezanih za ovu aktivnost, to prijavi drzavi, normalno da od procenjene vrednosti dobije neki procenat ? Cuo sam, ne mora da znaci da je istina, da nalazacu kao zvanicno, pripada 10 ili 15 % od strane drzave. Mislim, sto bi neko ako nadje vecu kolicinu se smarao time da to valja na crno i rizikuje da zaglavi robiju, ako vec moze da dobije procenat od drzave i papir da to moze da proda gde hoce.
TIME IS MONEY, THE MAN TAUGHT WHILE ALIVE !
Odgovori
Skoro je neko nasao jednu dragocenost statua od nekog vladara odneo u muzeju kod nas i dobio 10% od vrednosti a ako te recimo uhvate na licu mesta sa necim vrednim ode ti u bajbuk platis kaznu i jos ti konfiksuju sve i nista od kinte. Najbolje bi bilo patriotski ostati sve sto se nadje u nasoj zemlji. E sad prosudi sam imajuci u obzir i ono sto je nadjeno kod nas javno nekad zavrsi na zapadu???????????
Odgovori
Sad sam pricao sa jednim prijateljem, advokatom. koliko je on upoznat to je regulisano nekim zakonom jos iz Kraljevine Jugoslavije. :lol: :lol::lol: :lol: :lol::lol: :lol: :lol::lol: . Znaci ne mogu da verujem, ako je stvarno tako onda ova zemlja uopste ne vodi racuna o kulturnim dobrima. Znam onaj slucaj od prosle ili pretprosle godine u Vranju, kad je neki starac kopao u dvoristu za vodu. Nasao covek neke srebrnjake i delio deci iz komsiluka, nemajuci pojma da li to nesto vredi. Neko ga prijavio, dosla policija i oduzela mu, i zabranili mu dalje radove, dok ne dodju iz muzeja strucnjaci. Ne znam da li su ga nesto teretili posle toga. Jadno...
Odgovori
Citat:Sad sam pricao sa jednim prijateljem, advokatom. koliko je on upoznat to je regulisano nekim zakonom jos iz Kraljevine Jugoslavije. :lol: :lol::lol: :lol: :lol::lol: :lol: :lol::lol: . !
kukala majka onima koji njega angazuju,
taj tvoj prijatelj advokat se nece leba najesti od advokature ako se svojim poslom bavi isto tako kao sto je tebe informisao.
postoji ceo set zakona vezanih posredno ili neposredno za ovu tematiku i svi su novijeg datuma od vremena kraljevine....
Odgovori
Ok Bane, coveka sam pitao zato sto u svom poslu treba da zna vise o zakonskim stvarima, nego li obicni gradjani. Ti kazes da je to regulisano zakonom, ali nam nista konkrento nisi rekao, sta, kako i da li uopste nalazacu sledi neki % od strane drzave. Ako vec znas oko toga nesto, informisi i nas ostale da budemo nacisto u vezi toga.
Odgovori
ovde potrazi zakone ,pravila ,odredbe...
http://www.kultura.gov.rs/?jez=sc&p=56
Odgovori
Gledao sam vec i jedini zakon koji to regulise, je Zakon o kulturnim dobrima i on je zadnji put sredjivan 1994.godine. Ali koliko sam ja video u njemu nista ne pise o tome da te casti drzava, kao postenog nalazaca. Verovatno zbog toga i mnoge stvari sa nasih prostora zavrse na zapadu, kojekakvim kanalima.
Odgovori
1994 je moras priznati poprilicno posle kraljevine SHS :oops: :oops::oops:
probaj da potrazis i u drugim zakonima
recimo po nesto o nagradjivanju imas u clanu ako se dobro secam 175 zakona o svojini i drugim stvarnim pravima...
Odgovori
Одељак 18. НАЛАЗ БЛАГА
Скривено благо
Члан 175.
Откривен новац, злато, сребро, накит, драго камење, ствари израђене од племенитог метала или драгог камења и друге драгоцености које су тако дуго биле скривене да се поуздано не може утврдити ко им је власник (скривено благо), својина су државе.

Налазач блага
Члан 176.
(1) Налазач блага је лице које скривено благо открије, трагајући за њим или случајно, сâмо или заједно са другим лицем, као и лице које благо прво опази односно које прво успостави физичку државину на њему (суналазачи).
(2) Ако једно лице благо пре опази а друго лице пре успостави физичку државину на њему, оба лица су суналазачи, а ако је поступање другог лица неспојиво са савесношћу, налазачем се сматра прво лице.
(3) Лице које је на основу радног, уговорног или другог правног односа дужно да учествује у тражењу скривеног блага, не сматра се налазачем.

Обавезе налазача
Члан 177.
Налазач дужан је да без одлагања пријави надлежном државном органу налаз скривеног блага као и да, до предаје овлашћеном лицу, предузме примерене мере за заштиту скривеног блага од оштећења и другог ризика.

Налазачка награда
Члан 178.
(1) Налазач и власник ствари у којој је благо скривено, имају право на награду у висини од по 33% вредности блага.
(2) Ако је исто лице налазач и власник ствари у којој је благо скривено, има право на награду у висини од 50% вредности блага.
(3) Ако је благо велике вредности, суд, према околностима случаја, може да смањи износ награде, али тако да није мања од 15% вредности блага.
(4) Суналазачи деле награду на једнаке делове.
(5) Лице које прећути налаз блага губи право на награду.

Налаз културног добра
Члан 179.
Ако скривено благо по одредбама закона представља културно добро, налазач има право на правично увећање налазачке награде из члана 178. овог законика, нарочито с обзиром на вредност пронађеног блага и његов општи значај као културног добра.
Odgovori
suma sumarum, daj ti nama a mi tebi tolko kolko ti damo
da ne pricamo o tome kako ce posle toga celog zivota oci zakona da budu uprte u njega i njegove poteze
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)