Nedavno sam uzeo ovaj detektor sa sondom od25 i 32 santimetra kao i treasure hound with eagle eye. Dali neko od vas ima iskustva sa ovim aparatom i kako se pokazao na nasem terenu ovde?
Aparat nije los, samo trazi puno vremena da se srodis sa njime tojest da mnogo vremena na terenu i to na raznim tipovima zemljista provedes. Kada se dobro nasteluje moze da radi dosta dobro . A ako neznas da ga nastelujes pistace na sve strane i nece ti biti od koristi.Mala sonda je plica od vece za desetak santimetra ali ne promasuje dok veca spora , cesto predje preko a da ne detektuje. T OS ili Treasure Hound ti je za vece predmete i za vece dubine ali trazi polagano kretanje i proveri obucu da nema u sebi metala jer ce ti aparat brojati korake. Teren prvo predji malom sondom a zatim namontiraj TOS i pretrazi ponovo. Sto se diskriminacije tice kod fabricki dobro uradjenog aparata ti i moze pomoci ali plitko do najvise 30 santimetra i to kad radis sa manjim sondama a sa TOS nemas diskriminaciju i tad radi na sve metale. Kolege koji su strucniji od mene a bave se i popravkom aparata ce ti nadam se pomoci takodje ali je od svega najbitnije da sto cesce izlazis na teren a u prvo vreme sa nekim tebi bliskim a strucnim u radu sa aparatom da ti sve pokaze prakticno.
ISKRENO POSTENO I OPUSTENO!!!!!
Teme: 25
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Garrett GTI 2500 je izuzetno moćna i komplikovana digitalna mašina koja u kompletu (sa tri sonde), ima odgovor za sve situacije na terenu. Ali, nažalost, to nije aparat za početnike već za iskusne tragače.
U zavisnosti od toga kako se podesi prema datom zemljištu daje izuzetne dubine i fantastičnu diskriminaciju, a sa malom (najmanjom) sondom, ima mogućnost da čak i snimi vrstu određenog metala i samo njega da traži na terenu koji je, recimo, izuzetno zagađen raznoraznim otpadom. To je izuzetno važno kada se traga za rasutim ostavama, itd...
E, sad, ja sam tu mašinu kupio kod banebeograd pre nekoliko godina sa željom da sa tim aparatom animiram svoju suprugu da se "primi" na ovaj naš hobi, ali, posle testiranja tog novog Garrett GTI 2500, došlo je do toga da sam se ja oduševio mogućnostima tog aparaat, pa sam supruzi prepustio svoj Fisher CZ-3D, s obzirom da je za nju Fisher mnogo, mnogo manje komplikovan.
Dakle, Garrett GTI je veoma, veoma moćna i komplikovana mašina. Zahteva dug proces učenja i nije za početnike. Zato, vežbajte sa njim non stop! Vežbajte, vežbajte, i samo vežbajte. Doći će vreme kada ćete u radu sa njime shvatiti kakvu "zver" imate u rukama za relativnio male pare.
Pozdrav!
Sneshko
Hvala snesko vratio si mi nadu da je izgleda aparat dobar , medjutim treba ga stelovati na svakom zemljistu...... . . To kada znas kako treba i nije tesko medjutim meni jos uvek to predstavlja problem. Posto vidim da si probao i Tos kazi mi kako si sa njom zadovoljan . Pozdravljam te i hvala jos jednom na komentarima.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pozdrav APIS!
Velike sonde na ovom detektoru rade u takozvanom Two Box režimu rada koji nema skoro nikakve veze sa njegovim osnovnim VLF režimom.
E, sad... Kada detektor radi u ovom (Two Box, ili, kako ti kažeš TOS), režimu on ima dosta veću dubinu prodiranja, ali, samo za DOSTA veće predmete. Međutim, na ovom detektoru Two Box režim rada nije baš najsrećnije rešen što za posledicu ima popriličnu nestabilnost kada se poveća njegova osetljivost kako bi otkrivao na što većim dubinama, pa je od najveće važnosti podešavanje Ground Balansa pre toga, i to "bobing" metodom, ...pa kada se nestabilnost pojavi (a zna se veoma često javljati usled reakcije detektora na promenljiv sastav zemljišta), onda treba ponovo podešavati Ground balans, što je dosta zamorno. Ali, bolje je i to nego posebno kupovati "dubinac" i vući dva detektora sa sobopm na teren.
Naravno, u Two Box režimu rada detektora sa velikim sondama, diskriminacija ne radi, što znači da detektor tada otkriva sve vrste metala, ali ih ne razlikuje.
Moja iskustva u radu sa Two Box režimom nisu baš Bog-zna kakva, ali sam ga jednom testirao na poznatu metu kako bih video na kojoj dubini može da otkriva veće predmete.
Naime, znam jedno mesto gde se na oko 1,5 metar duboko u zemlji nalazi zakopan tučani poklopac od šahte za vodu, i detektor je taj poklopac u Two Box režimu rada sa velikim sondama bez problema otkrio. To znači da veće predmete može da registruje na još većim dubinama. Naravno, tada ne razlikuje metale.
Moja preporuka ti je da nađeš nekoga ko će ti prevesti uputstvo za rukovanje koje si dobio uz taj detektor i da PAŽLJIVO (i 50 puta ako treba), odgledaš video uputstvo na DVD-u koje si, takođe, dobio uz detektor Garrett GTI 2500.
Posle toga sigurno ćeš shvatiti kako sve treba da podesiš.
I naravno, vežbaj, vežbaj, vežbaj...
Pozdrav!
Sneshko!
Zahvaljujem ti se Snesko na savetima i na vremenu koje si odvojio da bi mi objasnio rad sa aparatom.Ja sam metalac tako da i neznam koji detektor kako radi dali je vlf ili pi i ja neznam koji je zasta bolji.Obavezno procitam sve novosti na forumu koje se odnose na aparate kako fabricke tako i pravljene medjutim sve to mi je malo od pomoci zato sto mi fali osnova. Hteo sam da te pitam ako se aparat sa malom sondom nasteluje za odredjeni metal[obrisu se sa displeja ostali brojev i aostavi samo za odredjeni metal]do koje dubine najvise se po tebi moze sa diskriminacijom detektovati naprimer mali cup naravno pun a da ne detektuje eksere i zicke a i konzerve. Uputstvo nisam pevodio kod nekog strucnog vec sam sam koliko sam znao uz recnik . Ako sam dobro razumeo kada se koriste dve sonde moze se stelovati aparat prema zemljistu kao i osetljivost.To nisam znao.Ja sam mislio da sa TOS nema nikakvog stelovanja vec to vazi samo kada pritiskom na dugme ukljucim prednju sondu sa orlovim okom. J
Negde se tokom slanja izgubilo pola teksta tako da cu da nastavim tamo gde je prekinuto. Ni ja nemam neka iskustva sa konbinacijom dve sonde.Jednom prilikom sam posle manje sonde teren prosao za probu saTOS. Iiskopao sam dva zvona za stoku medjusobno udaljena nekoliko metara.obadva su dosta ocuvana. ovo vece je bilo ispod kamenja i cigli nisam merio dubinu ali je bilo dublje od 60 cm.Udvoristu sam zakopao bakarni lim na 85 - 90 cm i detektuju ga sve tri sonde stim sto ga TOS detektuje skorometar ranije nego ostale dve.Naime one otkriju lim tek kada sam iznad amog lima i cuje se zvuk kratko.Ovih dana cu isti lim zakopati na 1,5 metra i javicu se sa rezultatom.Hvala na objasnjenjima i na savetima vec sam bio odlucio da se aparata otarasim bio sam ubedjen da nesto sa njm nije uredu ali sada vidim da mu ja jos nisam dorastao. Tvoj sam duznik i jos jednom hvala.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Hteo sam da te pitam ako se aparat sa malom sondom nasteluje za odredjeni metal[obrisu se sa displeja ostali brojev i aostavi samo za odredjeni metal]do koje dubine najvise se po tebi moze sa diskriminacijom detektovati naprimer mali cup naravno pun a da ne detektuje eksere i zicke a i konzerve.
APIS!
Sa najmanjom sondom takav ćup (veličine fudbalske lopte, recimo) možeš bez problema da otkriješ na pola metra, naravno, bez reagovanja na druge metale koji su (kako si ti naveo), isključeni iz njegovog opsega diskriminacije.
Ali, pre toga moraš "bobing" metodom u ALL metal modu da podesiš Ground Balans na optimum za tu njivu na kojoj želiš da istražuješ.
Kada jednom u All metal modu podesiš "bobing" metodom Ground Balans, onda detektor "pamti" takvo podešavanje na toj lokaciji sve dok zbog promene lokacije istraživanja ne dođe do, eventualno, i promene u sastavu zemljišta koje će se negativno odraziti na dubinu koju detektor može sa tom sondom da dosegne a da ne izgubi na stabilnosti i da ne počne da daje lažne (falš) signale.
Savet.
Ako želiš da koristiš malu sondu na nekoj njivi, onda prvo podesi u All metal modu Ground Balans "bobing" metodom, pa ga tek onda prebacih na mod rada sa diskriminacijom.
Ako želiš na istoj njivi da koristiš veću sondu od 32 cm., onda za nju posebno i ponovo podesi Ground Balans u All metal modu sa "bobing" metodom, pa ga tek onda prebacih na mod rada sa diskriminacijom.
Ako na istoj njivi želiš da koristiš velike "Two Box" sonde, onda pre toga na detektor stavi sondu od 32 cm i u All metal modu "bobing metodom" podesi Ground Balans, snimi podešavanje, isključi detektor pa tek onda priključi velike Two Box sonde, uključi detektor i podesi Sens komandu na granici tako da detektor ne gubi stabilnost u radu (tj., da ne zvrcka dok koračaš sa njime). U tom slučaju, na sebi ne smeš imati nikakvog metala (sat, telefon, ključevi, privesci), a obavezno obrati pažnju da na cipelama nemaš metalne kopče kroz koje prolaze pertle. Ako koristiš čizme, obrati pažnju da u njima nema žičanih ojačanja. Sve je to veoma važno kako bi u Two Box režimu rada postigao maksimalnu osetljivost detektora kada on može da dosegne najveće dubine. U Two Box režimu rada detektor radi samo u All metal modu, tj. ne razlikuje metale.
Odgledaj ponovo i ponovo DVD uputstvo koje si dobio sa njime, iščitavaj ponovo i ponovo papirno uputstvo, vežbaj, vežbaj...
... i, naravno, puno sreće u istraživanju!
Pozdrav!
Sneshko
Zdravo Snesko i zahvaljujem ti se na iskrenim savetima .Vezbao sam sinoc i i dalje imam problema da dobro nastelujem GroundBalance i Treshold jedino sto sam uspeo je to da ga dobro rastelujem.Cak i kada sam ga vratio na coins culo se nekakvo pucketanje u nepravilnim intervalima koje sam pokusao da neutralisem tako sto sam menjao frekvenciju ali bez uspeha. Veceras krecem ponovo zainatio sam se necu da ga prodajem i savladacu ga kad tad.Na prednjoj sondi mi je pukao jedan od dva stubica za montiranje drzaca i isti sam super lepkom zalepio.Pre toga je moglo da se vidi da je debljina zida sonde oko jednog milimetra i u njenom sastavu se nalazi vise boja plastike . Ima najvise bele onda sive a ima i tragova crne.Dali je to namerno ili su u proizvodnji koristili meljavinu neznam. Kakva su tvoja iskustva u radu sa aparatom po kisi i dali si nekada probao da raronis sondu u vodu kladenca na primer?Pozdravljam te i zahvaljujem se na svemu.
Teme: 16
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pozdrav APIS -e! Two box detektori su veoma osetljive sprave,smetaju im bilo kakve elektricne oscilacije u vazduhu da ne govorim o tome sta se zbiva ako su sonde razdesene,udarane ili ako klate na nosacu.Takav detektor mora biti u savrsenom stanju da bi funkcionisao pravilno,na prvom mestu.Na drugom mestu je znanje i iskustvo koje se stice samo na terenu,daleko od izvora el. smetnji,jer je takav detektor sam po sebi jedan veliki prijemnik.Imao displej sa naprednim podesavanjima ili ne-on i dalje ostaje veliki prijemnik svih ometajucih signala-u tom razmaku izmedju dve sonde najvise.
puno te pozdravljam i zelim ti sto skoriji napredak u radu!!!
fixxx
"Prvi savet o verodostojnosti necega bio bi - verujem samo onome sto vidim ili isprobam - sve ostalo je pod sumnjom. U ovom hobiju mnogo je korisnije biti pesimista"
- Ko poslusa ovaj savet , ustedece sebi dosta para i uzaludno tracenog vremena - Zeljko M.
|